BRICS Bank znamená významný krok k dedolarizaci a k novému monetárnímu systému. Ten by měl nahradit „upořádání predátorského kasina“ pod dominancí Západu, které zatím přispívalo ke světovým válkám a k „ekonomickému terorismu“, říká bývalý ekonom Světové banky Peter König. „BRICS systém‘ nabídne zdravou alternativu k vysoce předluženému a nefunkčnímu dolarovému systému, kde se peníze tisknou zcela svévolně,“ řekl König v interview s Asadem Ismim v Kanadském centru pro politické alternativy.


‚Systém BRICS‘ by měl být založen na nové měně, kterou König nazval ‚Bricso‘.

„Je nevyšší čas, aby měna celosvětové zlodějiny, šikanování a vykořisťování – americký dolar – tj. finanční instrument pro nekonečné války a ekonomický terorismus, byla nahrazena měnou mírumilovného podnikání a respektu k národní suverenitě – měnou, která funguje pro lidi, nikoliv pro nepatrnou elitu,“ řekl König s dodatkem, že v současnosti šest amerických bank kontroluje více než 60 procent veškerých bankovních aktiv.

Nový monetární systém by měl nahradit ten existující FED-BIS (Banka pro mezinárodní vyrovnání) systém Wall Streetu, tj. v „dolarech denominované uspořádání predátorského kasina, které jen za posledních 100 let přispělo ke dvěma světovým válkám a kořistilo z nich, ožebračilo naši planetu jak sociálně, tak i environmentálně,“ řekl König. „Ten systém je na pokraji ještě větší propasti, než byla ta při depresi ve 30. letech.“

König věří, že BRICS, které aktivně vedou ohromné úsilí o dedolarizaci, by se mohly stát životaschopnou alternativou k Západnímu ekonomickému systému.

Navíc si myslí, že BRICS už provádí úkony k jeho nahrazení. Narůstající spolupráce mezi Ruskem a Čínou je toho jasným příkladem – tyto dvě země už v roce 2014 začaly s prováděním swapů rubl-yuan, aby se osvobodily od tradiční obchodovací měny amerického dolaru.

Před deseti lety sestávaly světové rezervy asi z 90 procent z papírů denominovaných v dolarech. Dnes se toto číslo scvrklo na 60 procent, řekl tento ekonom.

König věří, že Washington má strach ze ztráty dolarového monopolu v globální aréně, a tak zkouší v zemích BRICS destabilizovat situaci. Např. očerňováním vlády Dilmy Rousseff v Brazílii nařčeními z korupce a z vysokého zadlužení, nebo znehodnocováním ruského rublu pomocí podvodných měnových manipulací.

„Dnes, ač to neustále klesá, je pořád ještě většina obchodů denominovaných v dolarech a musí mít tranzit přes US banky a systém clearingu BIS,“ řekl. „V rámci FED-BIS-WS bankovního systému jsou měny a zlato vystaveny manipulacím směnných kurzů a úrokových sazeb.“

Potenciál BRICS je ale opravdu slibný, jelikož jejich členové obnáší téměř 30 procent světového HDP a asi 45 procent globální populace.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: globalresearch.ca