Mléko je poslední dobou hodně diskutované téma, co se týče jeho prospěšnosti pro lidský organismus. Ještě před pár lety bylo doporučováno pro své blahodárné účinky, avšak poslední dobou se zase propaguje přesný opak. Z rozsáhlé studie, kterou prováděli vědci z univerzity Uppsala ve Švédsku, vyšlo najevo, že pití mléka vede ke zvýšené úmrtnosti a paradoxně ke křehnutí kostí. Studie byla uveřejněna v britském Medical Journal a zabývala se výzkumem, zda je konzumace mléka spojená a úmrtností jak u žen, tak u mužů.


Studie probíhala na území celého Švédska a využívala informací o 61433 žen ve věku 39 – 74 a 45339 mužů ve věku 45 – 79. Účastníci výzkumu vyplnili podrobné dotazníky ohledně jejich životosprávy a výsledky byly aplikovány na asociaci mezi konzumací mléka, věkem úmrtí a křehkostí kostí.

Závěrem studie bylo, že vyšší příjem mléka byl spojen s vyšší úmrtností jak u žen, tak u mužů, a rovněž s vyšším výskytem zlomenin u žen.

 

Nejde o jedinou studii, která říká, že mléko není pro člověka zdravé

V deníku “Journal of the American Medical Association Pediatrics“ harvardský profesor, David Ludwig, upozorňuje, že míra zlomenin je nižší v zemích, kde se mléko nekonzumuje, v porovnání s těmi, kde ano. Navíc dodává, že existuje spousta jiných zdrojů vápníku.

Další studie také ukazují, že samotný vápník neochrání kosti tak moc, jak si myslíme. Ve skutečnosti je daleko účinnější vitamin D.

Jiné studie pak objevila, že mléčné produkty mohou u mužů zvyšovat riziko rakoviny prostaty až o 30 – 50 %.

A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho…

Zajímavé je, že přibližně 65 – 75 % lidské populace má problém strávit laktózu. V některých zemích je to dokonce až 90 % obyvatel.

Intolerance laktózy je neschopnost strávit laktózu, což je cukr obsažený v mléčných produktech. Normálně je laktóza zpracovávána v tenkém střevě enzymem zvaným laktáza.

Myslete ale na to, že tato intolerance se nevyvíjí při konzumaci mateřského mléka. Jsme de facto jediným druhem savců na zemi, kteří konzumují mléko jiného druhu.

Jelikož jedinou funkcí laktázy je trávit mléko, většina savců zažívá dramatickou redukci tohoto enzymu po odstavení mateřského mléka. To, že laktáza přetrvává v lidském těle, je dáno postupnou adaptací ke konzumaci nelidského mléka. Jde ale o složitý proces, a tak všichni lidé nejsou laktózu schopni strávit.

Každý jiný živočišný druh už po odstavení znovu mléko nepije. Když k tomu přidáme fakt, že 65 – 75 % populace není schopno mléko strávit vůbec, dostáváme docela solidnímu důkaz o tom, že konzumace mléka není zcela přirozená.

V následujícím videu si můžete pustit Katherine S. Pollard, PhD., která intoleranci laktózy vysvětluje podrobněji.