Nový šéf Britského vládního komunikačního ústředí (GCHQ) říká, že Twitter, Facebook a další techno-firmy se staly důležitými komunikačními nástroji teroristických skupin, techno-firmy jsou však živoucími příklady popíračů, a je třeba, aby spolupracovaly s vládními agenturami na skoncování s terorismem. Hannigan varoval, že teroristické sítě se už plně "chopily webu" a pokud nebudou společnosti sociálních médií úžeji spolupracovat s vládními bezpečnostními službami, tak se budou teroristé čím dál více uchylovat ke Twitteru a Facebooku jako k vzájemné komunikaci.


Také uvedl, že právě ISIS "je první teroristickou skupinou, jejíž členové vyrostli na Internetu," takže zneužívání webu se už stalo jejich přirozeností.

Tento špionážní šéf rovněž napsal úvodník pro Financial Times, a v tom internetovým techno-společnostem radil, aby se přenesly přes svůj strach z vlády.

Chápu, proč mají americké technologické společnosti nepříjemné vztahy s vládami. Ty aspirují na neutrální správu dat a o postoj odtažitosti nebo nadhledu k politice. Jsou to ale čím dál více jejich služby, které nejen hostí materiály násilných extremistů či vykořisťovatelů dětí, nýbrž poskytují i cesty k provedení zločinů a terorismu. Ať se jim to nelíbí, jak chce, staly se sítěmi, které si volí pro velení a řízení teroristé a zločinci, kteří jejich služby shledávají jako stejně převratné, jako my všichni ostatní.

Hannigan, jehož agentura je asi nejznámější tím, že za WWII prolomila nacistický kód Enigma, se nabídl, že se "zúčastní dospělé debaty o soukromí v digitálním věku," káral však technické firmy za "popírání" toho, jak moc teroristé sociálních médií a dalších na Internetu založených služeb "zneužívají".

"Spolu s tím, jak oslavujeme 25. výročí úžasného vytvoření toho, čím je celosvětová sít (world wide web)," řekl Hannigan ve shrnutí, "tak potřebujeme v oblasti ochrany našich občanů novou dohodu mezi demokratickými vládami a technologickými společnostmi. Měla by to být dohoda vyrůstající z těch demokratických hodnot, které všichni sdílíme. To však znamená i potýkat se s určitými nepohodlnými pravdami. A je lepší to udělat hned, než později, až vzroste násilí."

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: breitbart.com