Shim byla zabita v neděli během pracovní mise v Turecku, kde referovala o probíhající válce ve strategickém syrském městě Kobani. Vracela se zrovna do svého hotelu z místa reportáže v tureckém městě Suruç v provincii Urfa, kde do jejího auta narazilo těžké vozidlo. Identita a bydliště řidiče tohoto náklaďáku zůstává neznámá.  Shim, americká občanka libanonského původu, zajišťovala pro Press TV reportáže v Libanonu, Iráku a na Ukrajině.


V pátek na Press TV řekla, že ji turecká zpravodajská agentura obvinila ze špionáže, nejspíš kvůli některým případům, o kterých referovala ohledně turecké podpory teroristů ISIL v Kobani a v jeho  okolí, s dodatkem, že má strach, že ji zatknou.

Shim řekla, že byla mezi těmi mála žurnalisty, kteří získali reference o infiltraci militantů do Sýrie přes tureckou hranici, a dodávala, že získala snímky militantů překračujících tureckou hranici do Sýrie v náklaďácích potravinové pomoci od World Food Organization a dalších nevládních humanitárních organizací (NGO).

Obvinění proti sobě Shim rozhodně odmítala, když říkala, že je těmito obviněními „překvapená“, neboť nemá co skrývat, a nedělala nikdy nic kromě své práce.


Press TV korespondentka v Turecku Serene Shim byla zabita při podezřelé autonehodě u turecko-syrské hranice.

Kobani a jeho okolí bylo předmětem útoku už od poloviny září s tím, že militanti ISIL zabírali i tucty blízkých kurdských vesnic.

Turecko je z podpory militantů ISIL v Sýrii obviňováno už dávno.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: globalresearch.ca reformy.cz