Německý list Deutsche Wirtschafts Nachrichten konstatoval, že na Ukrajině bojuje mnoho žoldáků z evropských zemí. Podrobně také napsal o žoldácích, kteří bojují na straně ozbrojených struktur Kyjeva. Podle slov listu se mezi nimi nacházejí občané Francie, Polska, Itálie, Španělska, Dánska, pobaltských zemí. Jejich verbování aktivně probíhá prostřednictvím Internetu. Deutsche Wirtschafts Nachrichten píše o jednom z takových verbířů.


Jedná se o sedmačtyřicetiletého Francouze a bývalého výsadkáře Gastona Bessona. Besson, který se narodil v Thajsku, prošel svůj křest ohněm v Indočíně a na počátku 90. let se ocitl v bývalé Jugoslávii, kde v řadách pravicových nacionalistů bojoval proti Srbům. Jeho novou vlastí se stalo Chorvatsko, které nedávno opustil a vydal se na „ukrajinskou frontu“. Zde získal přátele ve zbrani v Batalionu Azov, jehož symbolem je tzv. „vlčí tesák“, který byl vyobrazen i na standartách řady divizí SS hitlerovské Třetí říše.

Besson v sociálních sítích šíří pozvání ke vstupu do batalionu Azov. Upozorňuje také, že žold nebude vyplácen. Podle svých vlastních slov hledá Besson lidi, kteří jsou věrní ideálům. O jaké konkrétní ideály by se mělo jednat, už vypovídá zmíněný symbol esesácký symbol batalionu Azov.

A co se týče slov o „absenci žoldu“, tak v nezištnost žoldáků nikdo z odborníků nevěří. Všichni jsou placeni, přičemž velmi dobře. Například, podle informací amerického listu The Labour Educator, průměrné roční náklady na žoldáka z USA dosahují 140.000 USD. A podle slov polského politika Mateusze Piskorského, ředitele Evropského centra pro geopolitické analýzy, jsou mezi kyjevskými jednotkami i bývalý příslušníci polských sil zvláštního určení GROM. Ti denně dostávají 500 USD.

„My nejsme žoldáci. Bojujeme za správnou věc“, citoval nedávno Gastona Bessona internetový portál Eurasianet.org. V čem tato „správná věc“ spočívá, upřesnil v rozhovoru pro BBC žoldák ze Švédska, ostřelovač Mikael Skillt. On, podle vlastních slov, přijel na Ukrajinu bojovat za čistotu „bílé rasy“.

Nedávno byl na YouTube rozšířen rozhovor ještě jednoho legionáře z batalionu Azov, třiapadesátiletého Itala Francesca Fantona. „Je to válka“, prohlásil, „a jí jsem tady proto, abych zabíjel“. Podle slov pedagoga Akademie obrany Dánska Clause Mathiesena budou žoldáci, kteří se vrátí z Ukrajiny, pro zemi stejně nebezpeční, jako ti, kteří se vrátí ze Sýrie. Vojenští experti tuto hrozbu vidí. Politici v Evropě však, soudě, podle všeho, zatím nikoliv.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru