NASA zvažuje, že účastníky cesty na Mars uloží do hibernace. Posádka by usnula na 180 dnů, což by neuvěřitelně snížilo náklady na let dlouhý 560 milionů km. Návrh byl představen na 65. Mezinárodním astronautickém kongresu v Torontu, a to Dr. Markem Shafferem, vesmírným inženýrem z Atlanty. Během letu by byly astronautům udržovány životní funkce a byli by živeni nitrožilně. Ochlazování těla by napomáhala inhalace chladného plynu. Zároveň by jim elektrická stimulace pomohla udržet svalovou aktivitu, takže by po probuzení nebyli tak oslabeni.


Takový systém, který by uvedl člověka do hlubokého spánku, již existuje. Byl vyvinut v 80. letech a používá se k zacházení s pacienty po velmi těžkých zraněních od r. 2003. Zatím ale nedovoluje držet člověka v takovém stavu déle než týden. Cílem vědců nyní je prodloužit hibernaci na 90 až 180 dnů.

Aby hibernace správně fungovala, astronautům musí být snížena tělesná teplota na 32 stupňů Celsia. To by s tzv. “Rhino Chill System“ trvalo přibližně 6 hodin. Jakmile by raketa dosáhla své cílové destinace, přívod chladného vzduchu skrze nosní dírky by se přerušil a astronauti by se probudili.

Spící posádka by byla uložena v malých kapsulích, takže by se raketa mohla zmenšit až 5x a množství nákladu zvýšit až 3x.

Existuje ještě jedno alternativní řešení, že by pro začátek mohl být astronaut uveden do hibernace pouze na 2 týdny a být vzhůru po dobu 2 až 3 dnů.

Experti z NASA čekají na podrobnější studie, aby mohli tento návrh potvrdit.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: news.discovery.com