Ruský sněmovní výbor plánuje projednat návrh Mezinárodní organizace práce, na přechod na čtyřdenní pracovní týden bez snížení mezd zaměstnanců. Populární ekonomický deník Kommersant v úterý citoval ruského poslance Andrey Isayeva, který řekl, že tento týden dolní komora parlamentu projedná návrh Jona Messengera, jehož tým podrobně popsal výhody spojené s kratším pracovním týdnem.


Podle něj se budou lidé při čtyřdenním pracovním týdnu cítit šťastnější a zdravější což se pozitivně odrazí v jejich výkonnosti. Messenger taktéž napsal, že kratší pracovní doba pomůže v boji proti znečišťování životního prostředí.

Již dříve, několik významných osobností včetně Larryho Page, generálního ředitele společnosti Google či šéfa Virgin Group, Richarda Bransona vyjádřilo podporu pro kratší pracovní týden.

V komentáři k návrhu Isayev řekl, že by bylo možné zavést 36 hodinový pracovní týden místo současných 40 hodin, což by umožnilo celý přechod lépe regulovat a zabránit tak zaměstnavatelům ve zvyšování pracovní doby při kratším pracovním týdnu.

Nicméně v úterý odpoledne, vícepremiérka Olga Golodets oznámila, že nevidí jakoukoliv reálnou možnost na zavedení čtyřdenního pracovního týdne.

„V současné době si to nemůžeme dovolit. Čtyřdenní pracovní týden je stále pouze snem“ přičemž dodala, že ruské pracovní právo se řadí k nejlepším na světě, pokud jde o mateřskou dovolenou nebo placené dovolené.

V posledních měsících v některých odvětvích ruské ekonomiky zejména automobilovém průmyslu, docházelo k prudkém propouštění v důsledku snižující se poptávky.

Nicméně míra nezaměstnanosti se udržela na nízké hranici 4.9% v srpnu letošního roku.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Aleš Caisek

    Zdroj: rt.com