Rusko požaduje, aby bylo zahájeno mezinárodní vyšetřování případu hromadných hrobů, které byly objeveny nedaleko Doněcku na východě Ukrajiny. Hromadné hroby civilistů byly objeveny na místech, kde se před tím nacházeli příslušníci ukrajinských silových složek. První takový hrob objevili v dole Kommunar nedaleko Doněcku. Těla lidí zasypaná jen slabou vrstvou půdy, objevili ženisté. Za přítomnosti inspektorů zOBSE byla z hromadného hrobu vyzvednuta čtyři těla: jednoho muže a tří žen, z nichž jedna byla zřejmě těhotná. Všichni byli v civilním oblečení. Všichni měli svázané ruce a na všech byly stopy po výstřelu do hlavy.


Kdo jsou tito lidé a kdy je zastihla smrt, na to ještě budou muset odpovědět soudní lékařští experti. A okolnosti jejich smrti musí být vyšetřeny na mezinárodní úrovni, zdůrazňuje expert Aždar Kurtov:

[quote align="center" color="#999999"]

Stále další a další fakta svědčí o tom, že likvidováni byli lidé, kteří neměli v rukou žádné zbraně, kteří se neúčastnili vojenských akcí na straně domobrany. Ostatky, které byly objeveny, potvrzují, že tito lidé byli vystavováni mučení: mají useknuté některé části těla, na tělech mají vypálené různé znaky, mimo jiné i fašistickou symboliku. Tato fakta jsou důvodem pro zahájení mezinárodního vyšetřování. [/quote]

Západní stoupenci nynějšího Kyjeva ale zločiny svých chráněnců vidět nechtějí. Nijak nepokročilo ani vyšetřování tragédie v Oděse. Tam zahnali 2. května tohoto roku nacionalisté do Domu odborů a podpálili odpůrce silové výměny režimu na Ukrajině. 48 lidí tam tehdy uhořelo zaživa nebo zahynulo při pokusu zachránit se před ohněm, přes 200 dalších bylo zraněno. Pod nátlakem Ruska vytvořila Ukrajina zvláštní komisi pro vyšetřování oděského případu, ale po více než čtyřech a půl měsíci je výsledek nulový. Mezinárodní experty k vyšetřování nepustili.

Ale teď, po tom, co byly objeveny hromadné hroby nedaleko Doněcku, se už ukrajinské Národní gardě nepodaří vyhnout se odpovědnosti za zločiny proti civilním obyvatelům, je přesvědčen předseda zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov. Moskva hodlá nastolit tuto otázku v mezinárodních právních organizacích – v Radě Evropy, PACE a OBSE.

Důl Kommunar není jediným bezejmenným hrobem objeveným v posledních dnech. U vjezdu do nedaleké osady byla objevena jáma, do které prostě shodili těla pěti lidí. Podle slov místních obyvatel stříleli příslušníci Národní gardy lidi za údajné spojení s domobranou. Osud některých obyvatel je dosud neznámý. Existuje velká pravděpodobnost toho, že v okolí bude objeveno ještě mnoho dalších hromadných hrobů.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  czech.ruvr.ru