Nedávné vědecké výzkumy totiž ukázaly, že současná antidepresiva se zaměřují na špatnou část mozku. Nová studie zkoumá vztah mezi depresí a nevyrovnanou hladinou serotoninu v mozku, čímž zpochybňuje způsob, kterým byla posledních 20 let léčena deprese. Vědci z Medicínského centra Johna D. Dingella chovali myši, které neuměly produkovat serotonin v mozku, což by teoreticky způsobilo chronickou depresi.


Místo toho ale zjistili, že neprojevovaly žádné známky deprese, nýbrž se chovali agresivně a předváděli kompulzivní poruchy.

Tato studie podporuje výzkumy, jejichž výsledky ukazují, že Selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu, neboli SSRI, nemají žádný efekt na oproštění pacientů od deprese. Běžně používaná antidepresiva jako Prozac, Paxil, Celexa, Zoloft nebo Lexapro jsou předepsány 10% americké populace, a z toho 25% tvoří ženy mezi 40. a 60. rokem života. Podle WHO trpí depresí více jak 350 milionů lidí.

Studie byla publikována v deníku “ACS ChemicalNeuroscience“. Donald Kuhn, vedoucí projektu, se snažil zjistit, jakou roli hraje serotonin při depresi. Učinil tak zablokováním produkce serotoninu u myší a sledoval jejich chování.  Kromě toho, že myši byly agresivní a kompulsivní, nevykazovaly žádné známky deprese. Také k jeho překvapení vypozoroval, že se myši bez serotoninu chovali normálně i ve stresových situacích.

Závěrem studie tedy bylo, že serotonin není hlavním důvodem deprese, a věda by se tak měla porozhlédnout po jiných příčinách.

Jedna studie dokonce prokázala, že u 2/3 těch, kdo užívají SSRI, deprese přetrvávají, zatímco jiná studie je identifikovala jako zdravotně nezávadné.

Kritici klasických antidepresiv jsou přesvědčeni, že nejsou o nic lepší než placebo a domnívají se, že mohou mít nežádoucí vedlejší účinky.

SSRI začaly být široce používány v 80.letech. Na trh je uvedla psychiatrická komunita jako novou éru léků, které se cíleně zaměřují na příčinu deprese. I když SSRI nejsou tak efektivní jako starší antidepresiva, jsou méně toxické.

Na druhou stranu ale zase jiná studie odhalila, že 2 ze 3 pacientů se po požití moderních antidepresiv z deprese nevymaní.

„Tyto výsledky jsou velmi důležité, neboť doposud nebylo jasné, jak (ne)účinné antidepresivní medikamenty jsou,“ říká James Murrough, účastník výzkumu v Mount Sinai.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  alternet.org