V New Yorku uctili památku obětí teroristických útoků 11. září 2001. Prezident Barack Obama přednesl ve výročí tragédie své televizní provolání k národu. Slíbil v něm mezi jiným také bombardování teroristů z Islámského státu, ať se nacházejí kdekoliv, v Iráku nebo Sýrii. Přitom, jak řekl Obama, USA budou bombardovat Sýrii bez ohledu na přání prezidenta Asada. Vypadá to tak, že nositel Nobelovy ceny míru Obama hodlá bombardovat suverénní zemi, aniž by se zeptal na její povolení, anebo na povolení OSN. Nezapadá to do žádných světových právních norem.


Od doby, kdy prezident Bush zahájil v roce 2001 Velkou Válku s terorismem, situace se nezlepšila. Za Obamy se jen zhoršila. Všechny státy, kterým Washington naočkoval protiterorismus a demokracii, hoří a rozpadávají se. Třetina Iráku je obsazena oddíly Islámského státu, Libye je rozdělena na části, v Afghánistánu je bezvládí, v Sýrii zuří občanská válka.

Americký ministr zahraničí John Kerry cestuje po světu ve snaze dát dohromady novou protiteroristickou koalici. Mají ji tvořit kromě USA všechny ropné monarchie Perského zálivu, Turecko, Egypt, Jordánsko, Irák a Austrálie. Ale nikoli Rusko.

Ale nejméně pochopitelné je, že Obama, jak vyplývá z jeho projevu, odmítá zkoordinovat úsilí v boji s teroristy IS s vládou Bašára Asada v Sýrii. Vždyť Islámský stát svádí válku proti šíitům, kdežto Asad patří k alavitům, což je odrůda šíismu.

Jsme ochotni spolupracovat s USA v boji s teroristy, řekl syrský ministr zahraničí Valid Muallem:

[quote align="center" color="#999999"]

Jsme připraveni na tuto spolupráci s USA a s Velkou Británií. Avšak válečné akce bez koordinace se syrskou vládou budeme považovat za agresiproti Sýrii. A syrská vláda bude nucena podniknout všechna příslušná opatření, aby uhájila svoji suverenitu. [/quote]

Podle statistiky Pentagonu zaútočila americká letadla již 153 krát na pozice Islámského státu v Iráku. Hodlá nasadit proti IS také okřídlené rakety a bezpilotní letouny.

Ale někteří ruští experti mají za to, že ve skutečnosti není terčem leteckých útoků na Irák a Sýrii Islámský stát, nýbrž vládní armáda Bašára Asada. Míní to například ředitel Ústavu Blízkého Východu Jevgenij Satanovskij. Nač potřebuje Obama ničit Islámský stát, ptá se vědec:

[quote align="center" color="#999999"]

Bude bojovat s ním tak, aby toto hnutí nezmizelo úplně. Zničení sunitského Islámského státu není pro USA výhodné, poněvadž to posílí šíitské skupiny, jejichž hlavním partnerem je Írán. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru