Extremisté z mezinárodní teroristické organizace Islámský stát se připravují na to, že svoji činnost přenesou daleko za hranice Iráku a Sýrie. Měřítko operací Islámského státu, který se dříve jmenoval Islámský stát Iráku a Levanty je stále děsivější. Podle posledních informací americké rozvědky už teroristické uskupení kontroluje území Iráku, které je srovnatelné s rozlohou Velké Británie. To znamená více, než 200.000 čtverečních kilometrů. Tuto informaci oznámil ředitel Národního protiteroristického centra USA Mathew Olsen.


[quote align="center" color="#999999"]

Za Islámský stát v současné době bojuje více, než 10.000 ozbrojenců. Uskupení kontroluje značnou část povodí řek Eufrat a Tigris v Iráku. Podle amerických odhadů dosahují příjmy islámského státu, díky nelegálnímu prodeji ropy, pašování a vybírání výpalného, jeden milion USD denně. [/quote]

Americká rozvědka ví, o čem mluví. USA jsou nyní nuceny bojovat v Iráku s těmi, koho samy vytvořily. Byla to právě CIA, která v roce 1984 financovala založení uskupení žoldáků Maktab al-Hidarmat pro boj proti sovětským vojskům v Afghánistánu. Jedním z velitelů tohoto uskupením byl Usáma bin-Ládin. V roce 1989 se toto uskupení rozpadlo, ale velká jeho část se sloučila s al-Kájdou.

Samozrození Islámského státu je součástí „politického vydírání“ Washingtonu, které je nevídané svým rozsahem, domnívá se prezident Akademie geopolitických problémů Konstantin Sivkov. Aby zajistili poptávku po své pomoci a vnutili „ochranu“ v jiných regionech, jsou USA schopny všeho, říká Konstantin Sivkov:

[quote align="center" color="#999999"]

Vznik a rozmach operací ISIL v takovém měřítku za situace, kdy se v Evropě objevuje, nebo už žije, velké množství islamistů, bezpodmínečně, bude napomáhat upevnění vlivu USA v Evropě. Evropa s ISIL samostatně bojovat nemůže. [/quote] Islámský stát bojuje nejen proti šíitům. Kvůli podpoře zákonné syrské vlády prezidenta Bašára Asada už pohrozil ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi, že „přijde bojovat na Kavkaz“. Právě k tomuto nabádali extrémisty radikálové ve Washingtonu už na počátku 90. let. Už nekonzervativci z okolí George Bushe staršího, a nyní i prezidenta Obamy, nejednou přímo tvrdili, že zničení Ruska je nejlehčí zahájit z jihu a z jihovýchodu. V těchto směrech útoku se nachází právě Kavkaz, a také Ukrajina – poslední objekt teorie Washingtonem „řízeného chaosu“.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru