Podle ministerstva zahraničních věcí je zvýšení poplatků nezbytné pro pokrytí skutečných výdajů za zpracování žádosti odebrání občanství. Změny vstoupí v platnost 6. září. „Poptávka po využití služby se dramaticky zvýšila spotřebujíc mnohem více úředního času a zdrojů. Odejmutí občanství je velmi nákladné, jelikož vyžaduje značné množství času na zpracování požadavku. Ministerstvo se domnívá, že není k obecnému prospěchu účtovat si nižší cenu než na jakou služba vyjde“ napsal státní tajmeník Patrick Kennedy.


Ale Kevyn Nightinagle, daňový poradce pro lidi, kteří chtějí přijít o americké občanství tvrdí, že nevěří, že je tento proces skutečně tak nákladný.

„Mělo by se platit pouze za pokrytí nákladů, nikoliv dělat z celé žádosti zdroj příjmu. Jelikož jsem již prošel celým procesem se spoustou klientů, dělá mi problém uvěřit, že odpovídá 2350 dolarům,“ uvedl pro kanadskou televizi.

Nightingale poukázal na fakt, že podle nové vyhlášky připadá na zpracování jedné žádosti téměř 20 hodin úředního času.

Státní tajemník Patrick Kenney řekl, že proces obsahuje minimálně „dva intenzivní pohovory“ nicméně lidé, kteří procesem prošli uvedli, že čas který na konzulátu strávili byl podstatně kratší.

Patricia Moon, která se vzdala svého občanství v Torontu v roce 2012 řekla „Otázek je minimum, nestrávila jsem v okénku déle než 15 minut. Zeptají se vás, ‘Jste si vědoma následku svých činů? a ‘Děláte tak z vlastní vůle? ‘.

Nové daňové zákony jsou jednou z příčin rekordního nárůstu žádostí v letošním roce. Podle Bloomberg News pouze v prvním čtvrtletí podalo žádost více než 1000 Američanů, což je značný skok oproti 670, kteří tak učinili ve stejném období v loňském roce a současný počet představuje již jednu třetinu všech žádostí v roce 2013.

Nicméně mluvčí uvedl, že prudké zvýšení ceny není zamýšleno jako odstrašující prostředek pro budoucí žadatele.

Kritici uvedli, že poplatek za odebrání amerického občanství nyní bude více jak 20x vyšší než průměrná úroveň v jiných zemích s vysokými příjmy.

Aby bylo možné přijít o občanství, občané musí prokázat řádné placení daní za 5 let a pokud váš majetek přesahuje 2 miliony dolarů nebo jestli vaše daně z příjmu přesáhli 157,000 dolarů musíte navíc zaplatit zvláštní daň.

Překlad: Aleš Caisek

Zdroj: rt.com