Oznámení Baracka Obamy z 31. července o jmenování Johna F. Teffta novým americkým velvyslancem v Rusku je varováním pro ruskou vládu ohledně záměrů Západních zahraničně politických plánovačů. Tefft, který pracoval pro ministerstvo zahraničí a Národní válečnou fakultu ve Washingtonu, je expertem na plánování barevných revolucí ke svržení režimů, proti nimž se zaměřuje Západní elita. Je to bývalý americký velvyslanec ne Ukrajině, kde býval jedním z klíčových architektů přípravy Washingtonem zrežírovaného puče v Kyjevě. Barevné revoluce se zakládají na sloučení technik „rojení“ vynalezených v 60. letech, a směrnicích pro nenásilný boj od profesora Gena Sharpa z 90. let.


Nevládní organizace (NGO) při tom fungují jako prodloužená paže Západních zpravodajských agentur, aby v zemích odporujících anglo-americké hegemonii vytvořily umělá revolucionářská hnutí pomocí sociálních sítí a textových zpráv, což vede ke svržení nežádoucích režimů. Ty se vždy předvádí jako autentické demonstrace lidu proti zkorumpované vládnoucí třídě, což posilují a občas i uměle vyfabrikují korporátní média mainstreamu, ve skutečnosti jsou však organizované zahraničními NGO – jako v případě Centra pro uplatňování nenásilných aktivit a strategií (CANVAS), USA podporované, v Srbsku sídlící „konzultační skupiny k vedení revolucí“, která operovala v letech 2013-14 na Ukrajině. Puč v Srbsku v roce 2000, Růžová revoluce v Gruzii v roce 2003 a Oranžová revoluce na Ukrajině v roce 2004 jsou některými nejnotoričtěji známých pučů, při nichž byla tato technika použita.

Nejzkušenější NGO, která byla v posledních dvou desetiletích zapojena do většiny barevných revolucí je všudypřítomná National Endowment for Democracy (NED), jejíž „financování závisí na neustálé podpoře Bílého domu a Kongresu.“ Historik Allen Weinstein, který v 80. letech pomohl koncipovat legislativu k vytvoření NED, během interview s Washington Post v roce 1991 poznamenal: „Spoustu toho, co teď děláme my, dělala před 25 lety vskrytu CIA.“ Carl Gershman, president NED, v září 2013 napsal do Washington Post úvahu, že: „Ukrajina je tou nejvyšší cenou,“ což bylo pár měsíců před tím, co se jeho organizace mohutně zapojila do zrežírování protestů v Kyjevě.

Spolu s kolegy z ostatních organizací pro změny režimů, jako je Open Society Foundation (OSF) George Sorose a U.S. Agency pro International Development (U.S. AID), kontroluje NED různé zástupné organizace po celé planetě. Jednou z organizací sídlících v Rusku je ‚Nadace svobody informací (FIF), kterou založil Ivan Pavlov a sídlí v St. Petěrburgu, a k jejímž hlavním podporovatelům patří NED, OSF a U.S. Aid. 19. srpna ruská vláda vypověděla manželku Pavlova kvůli podezření, že podněcovala ke „svržení ústavního řádu.“ I sám Putin uznal, jakou představují Západní NGO hrozbu ruské bezpečnosti v dubnovém projevu k Federální bezpečnostní službě (FSB) tvrzením, že mnohé NGO slouží „zájmům cizích národů.“ U.S. Aid byla také z Ruska v roce 2012 vypovězena za to, co ruské ministerstvo zahraničí prohlásilo za „pokus o ovlivňování politického procesu pomocí svých grantů.“

Vztahy mezi Ruskem a Západem jsou nejnapjatější od vrcholu Studené války s tím, že ruský president je terčem neustálých útoků US a EU politiků kvůli Ukrajině – a Hilary Clinton se uchýlila až ke srovnání Putina k Hitlerovi. Je jasné, že Západní elita je odhodlána Putina v Moskvě svrhnout a nahradit ho servilním, poddajným a méně nacionalistickým vůdcem, který bude povolnější sklonit se před diktátem Washingtonu, Londýna a Bruselu.

Putinovo Rusko poskytuje protiváhu k anglo-americké hegemonii, ač i ten příležitostně flirtoval se Západní elitou. Nejsem přívržencem Putina nebo Kremlu, ale Západ byl jasně na mezinárodním jevišti od kolapsu Sovětského svazu válkychtivou silou. Expanze Severoatlantické smluvní organizace (NATO) na východ do zemí bývalého Varšavského paktu jako součást širší strategie obkličování Ruska je nesmírně provokativní taktikou.

Neoconský válečný jestřáb a bývalý činitel ministerstva zahraničí David J. Kramer v nedávném článku nadepsaném ‚Nebezpečnost pana Putina‘ jej obviňoval z krize na Ukrajině a tvrdil, že: „To z Putina a teď i z Ruska činí vážnou hrozbu.“ Kramer je presidentem organizace Freedom House, která je provázaná s NED a v minulosti byl už zapojen do četných barevných revolucí po celé planetě.

 

Barevná revoluce v Rusku

Není žádných pochyb, že Západní stratégové uvažují o podnícení druhé barevné revoluce v Rusku, když první pokus vměšovat se do ruských vnitřních záležitostí při rozběhu presidentských voleb v roce 2012 zkrachoval. V článku od francouzského intelektuála a zakladatele Voltaire Network Thierry Meyssana se zdůrazňovala důležitost vztahů mezi Putinem a ministerským předsedou Dimitrijem Medveděvem při zajištění stability Ruska:

„Bude důležité, aby byl president Vladimir Putin schopen důvěřovat svému ministerskému předsedovi Dimitriji Medveděvovi, kterého Washington doufá, že zrekrutuje k jeho svržení.“ (Nemám písemné svolení Thierryho použít tento citát, ale myslím si, že to bude považovat za férový způsob použití?)

Medveděv by mohl být slabým článkem uvnitř ruského establišmentu, jelikož v roce 2008 býval předsedou představenstva Institutu současného vývoje, tj. organizace, která je součástí programu Výboru pro zahraniční záležitosti (CFR), tedy tohoto ‚Výboru výborů‘. Zda je Medvedět pořád ještě součástí této organizace by se mohlo ukázat být v následujících letech tím rozhodujícím, jelikož CFR je nejpřednějším americkým mozkovým trustem, který je vyplněný činiteli Ministerstva zahraničí a CIA.

Meyssan dal rovněž odkaz na video od ruského politika Jevgenije Fedorova nadepsané: Majdan bude i v St. Petěrburgu. Fedorov konstatuje, že St. Petěrburg se stal pro Západ terčem jako strategicky oslabené místo v Rusku, kde lze rozdmýchat a vyfabrikovat nepokoje, až dojde v září k volbám guvernéra, což bude potenciální příležitost k protestům:

„Před 2-3 týdny uspořádal americký velvyslanec uzavřené shromáždění v jednom z moskevských divadel, kde otevřeně řekl, že první úder bude zasazen během zářijových voleb v St. Petěrburgu.“

Uvážíme-li historii takových organizací jako je NED, pak pokud během několika následujících měsíců či let v Rusku vypuknou protesty, budeme muset bedlivě zkoumat zdroj těchto demonstrací a povahu NGO fungujících v tomto regionu.

Steven MacMillan

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: journal-neo.org