Ruský prezident Vladimir Putin varoval německou kancléřku Angele Merkelové před možným rizikem, že si Ukrajina může odčerpat část plynu, který si Evropa koupila od Moskvy. Podle Putina, vzhledem k tomu, že se očekává chladná zima, a Kyjev odmítl jednat s Ruskem, mohla by ukrajinská strana mohla využít plyn, který putuje tranzitem přes její území do EU.


Jak uvádí EurActiv, lídři Ruska Německa se dohodli, že toto téma bude projednáno po linii Evropské komise, ruského ministerstva energetiky a Gazpromu.

Podle Vladimira Putina v souvislosti s předpokládanou chladnou zimou roste riziko neoprávněného odběru ruského plynu na Ukrajině. Ostatně většina z plynu, který Moskva prodává evropským zemím, se přepravuje před ukrajinské území. A komise sama konstatovala, že zásobníky plynu na ukrajině stačí jen na mírnou zimu, připomíná EurActiv.

Kyjev už celý rok nekupuje plyn z Moskvy v souvislosti s jejich „politickými konflikty". A i když v minulosti byla Evropská komise ještě schopna působit jako prostředník při uzavření prodeje ruského plynu Ukrajině, tentokrát se Kyjev rozhodl, že  pomoc EU nepotřebuje.

Nicméně některé evropské země trvají na rusko-ukrajinské dohodě, protože v roce 2009, kdy Gazprom pozastavil dodávky plynu pro Ukrajince, ti začali využívat to, co bylo určeno pro země EU, které poté trpěly chladem. 

Zdroj: euractiv.com, pz.cz