Koncem června schválila EU sankce třetího balíku proti Rusku. Nabyla platnosti omezení vůči některým sférám byznysu a odvětvím ruského hospodářství. Dosažení konsensu v této otázce nebylo pro EU snadné, četné státy nechtěly vystavit riziku své ekonomické a diplomatické zájmy. A jakmile nabyly sankce platnosti, začala Evropa obávat se odvetné reakce Moskvy, která také za několik dnů následovala. EU omezila přístup Ruska na své finanční trhy, pozastavila podepsání nových kontraktů ve vojenské sféře, omezila export technologií a zboží dvojího určení, včetně strojů, zařízení, elektroniky.


Podle výpočtů ekonomů mají vzájemné ztráty v důsledku západních sankcí činit v nejbližších dvou letech přibližně 100 miliard eur. Další platnost sankcí hrozí ztrátou tisíců pracovních míst.

Ruská vláda na to prohlásila, že může zrušit část evropských charterových letů, změnit transsibiřské trasy a zavřít vzdušný prostor pro tranzitní lety ukrajinských aerolinií. Během jednoho dne to vážně zasáhlo kapitalizaci předních leteckých společností EU a USA. Jejich celkové ztráty činí již dnes asi 4,5 miliardy dolarů. Rusko také omezilo dovoz evropských potravin. Sankce byly zavedeny proti evropské zelenině a ovocem, mléčným a masným výrobkům, rybám a další mořským produktům. Zákaz nabyl platnosti 7. srpna a má platit rok s možností revize. EU prohlásila, že také přemýšlí o možnosti zavření svého vzdušného prostoru pro ruská letadla. Takhle to komentuje expertka bruselského Centra evropské politiky Amanda Paulová:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko učinilo totéž, co Evropská unie. Mnozí to od Ruska očekávali. EU je znepokojena možným dopadem evropských sankcí na jednotlivé evropské státy. Co se týče ruských sankcí proti EU, ty mají být posouzeny v rámci WTO. Avšak Rusko má určitě „plán B“ ohledně nahrazení evropského zboží. [/quote]

Evropa, stejně jako USA, hned prohlásila, že poctivý obchod nesmí být závislý na politických vztazích. V některých zemích jsou výrobci připraveni obrátit se na parlament se žádostí o zrušení protiruských sankcí, poněvadž to podkopává jejich byznys. O negativním účinku ruských sankcí se mluví v Řecku, Dánsku a Nizozemsku. Avšak Brusel, který se řídí poltickými zájmy osy Washington – Brusel, se odhodlal k ekonomickým krokům, které si dříve nepřál. A zříci se jich by znamenalo projevit svoji neschopnost jako hráčů na světové politické aréně. Amanda Paulová komentuje:

[quote align="center" color="#999999"]

EU slíbila, že některé státy dostanou odškodné za své ztráty kvůli sankcím. Diskuse o tom, jak poskytnout těmto zemím pomoc, pokračují. EU si podobné vztahy s Moskvou nepřeje. Sankce jsou špatným scénářem pro obě strany. Ale EU měla politickou motivaci. Myslím, že ke změnám v ruské zahraniční politice nedojde. Smutným vedlejším účinkem podobných akcí je dopad na obyvatele. Avšak sankce EU měly za cíl dotknout se především okolí prezidenta Putina a vedení RF. Ztráty na obou stranách budou značné. Samozřejmě, že jsme to neměli vůbec připustit. [/quote]

Podle upřesněných dat Eurokomise se ruské „protisankce“ dotknou evropského vývozu potravin a zemědělské produkce v částce 12 miliard eur. Finsko, Polsko, pobaltské státy, Bulharsko, Řecko a Rumunsko již požádaly o odškodnění. Avšak eurokomisař pro obchod Karel de Gucht varoval, že jeho fondu má na odškodnění evropských agrárníků pouhých 400 milionů eur.

Řecko, jehož farmáři závisí z téměř 50% na exportu do Ruska, zašlo v pokusu o záchranu před blížícím se krachem agrárního sektoru dál než všichni ostatní kolegové z EU. Řecký ministr zahraničí a vicepremiér Evangelos Venizelos oznámil, že Atény jednají s Moskvou o omezení dopadu sankcí.

Dnes si můžeme jakkoliv pohrávat s čísly: kdo v Evropě a kolik ztratí v důsledku ruského embarga, míní analytik ruského Ústavu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů Vladimir Olenčenko. Mnohem horší je jiná věc, to, o čem v EU raději mlčí, tedy, budoucnost evropských vývozců, poznamenal Olenčenko:

[quote align="center" color="#999999"]

Přijdou vůbec o náš trh. Sankce nejsou pole, které může dlouho ležet neorané. Tento trh bude obsazen. Není principiální, kdo sem přijde, Bělorusové, Brazilci nebo Íránci. Zájemců je již dost. [/quote]

V Evropě se dávno mluví o nutnosti diverzifikace energetických dodávek, ale jaksi zapomínají na nutnost „diverzifikace politiky a ekonomiky.“ Překvapuje způsob, kterým dokázala špička EU s pomocí Washingtonu vnutit celé unii nynější katastrofální kurs vůči Rusku, pokračuje Vladimir Olenčenko:

[quote align="center" color="#999999"]

Nynější vedení Evropské unie, Eurokomise v čele s Barrosem, to je absolutní euroatlantická lobby. Nepřemýšlí nijak moc o tom, co potřebuje Evropa víc. Hlavní je, aby ve všem kopírovala a dublovala USA. [/quote]

Ruští obchodníci již zahájili jednání o nahrazení „evropského potravinového koše“ produkcí ze zemí, které nezavedly sankce. Ovoce a zeleninu hodlá Rusko kupovat nyní v Turecku, Argentině, Arménii, Egyptu, Maroku, Chile, Číně, Uzbekistánu a Ázerbájdžánu. Maso a masné výrobky přijdou z Brazílie, Uruguaje Paraguaje, Argentiny a Běloruska.

Co se týče ruských výrobců, ti pohlížejí na nynější sankce, stejně jako ruská agrární a průmyslová lobby, jako na nějaký všelék. Ruské výrobce to prostě vrátí k životu, řekl člen výboru Státní dumy pro agrární otázky Alexandr Bogomaz:

[quote align="center" color="#999999"]

Mám za to, že přijde-li Evropa kvůli sankcím o rok vývozu, přijde vůbec o ruský trh. Protože právě tento rok poskytne našim zemědělským výrobcům čas potřebný na rozvoj a získání jistoty v zítřku. [/quote]

EU obvinila Moskvu z porušení pravidel WTO a její zástupce označil sankce Kremlu za „politicky motivované.“ Ruský premiér Dmitrij Medveděv na to odpověděl, že po všech protiruských sankcích zavedených od března je tato reakce na krok Ruska prostě „vrcholem cynismu.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: c zech.ruvr.ru