Byla to všechno legrace a hra, dokud ta velkolepá Západní aliance proti „zlému páriovi Putinovi“ měla všechno na povel, lobbovala si za sankci za sankcí, zatímco Rusko potichoučku sedělo v koutě a bralo to. Ale jakmile si náhle Evropa uvědomila, že vývozci potravin zažijí propady svých výnosů (což zřetelně povede k ještě větší domácí deflaci, jelikož veškerá ta nadprodukce zaplaví domácí trhy) a povede to k rozšiřování obchodního deficitu, tak najednou je tu plno řevu, že Putinova odveta je „nefér“. Co je ještě horší, v okamžiku ruské odvety začíná ta velkolepá aliance praskat. Vítejte v Řecku, které má stovky milionů z exportu potravin do Ruska, a které je první zemí, která naznačuje, že by se mohla od Západní „pro-sankční“ aliance odtrhnout.


Podle Bloomberg řekl dnes řecký ministr zahraničí a bývalý premiér, že „neustále promýšlíme, jak dosáhnout nejmenších možných důsledků, a pokud možno žádných významných dopadů.“ Dodal, že Řecko zkouší ochránit zemědělskou produkci, udržet si přátelské vztahy se všemi zeměmi, a splnit i své závazky k EU. Problém však je, že nemůže uspokojit všechny a určitě ne své vývozce potravin, pokud tedy chce nadále přátelsky vycházet s tou samou umělou unií, která ho už něco přes 4 roky uměle udržuje při životě.

Bloomberg dodal, že podle e-mailového prohlášení od ministerstva zahraničí Řecko vyšle úkolové skupiny k monitorování exportu řeckých produktů do Ruska. Úkolové skupiny budou sestávat ze zástupců řeckých vývozců a vládních činitelů a jejich rolí bude v reakci na ruské rozhodnutí zakázat dovoz většiny potravin ze zemí EU zkoumat způsoby rozšíření trhu pro řecké ovoce a zeleninu. Řecké ministerstvo zahraničí přistoupí k akcím k zajištění hladkého přístupu zemědělských produktů na ruský trh. Problém ale je, že Putin jakékoliv takové „akce“ jasně zamítl, a okamžik, kdy se hodně zemědělské Řecko rozhodne, ke komu být loajální, už přichází.

A prohlášení hlavní opoziční strany Syriza velice jasně ozřejmilo, že tohle se stane hlavní politickou otázkou, když dnes řekla, že „slepá poslušnost řecké vlády vůči strategii Studené války Bruselu a Washingtonu bude pro zemědělství této země katastrofální.“ Syriza v okamžiku překvapivé bystrosti požádala vládu, aby okamžitě zrušila všechny sankce na Rusko, jelikož ty nepřispívají k řešení Ukrajinské krize, a „naopak přiživují ekonomickou a obchodní válku, do níž bylo bohužel zataženo i Řecko.“ Syriza dospěla k závěru, že vláda nezvážila speciální řecké zájmy na bilaterálních vztazích s Ruskem.

Avšak není to jen Řecko. Ta další země, která se nedávno odštěpila od obecného směru Bruselu, a naopak se sdružila s Ruskem u plynovodu Jižní proud, tedy Rakousko, také dalo jasně na srozuměnou, že za sankčním přístupem nestojí. Vývoz do Ruska se v posledních letech vyvíjel lépe než průměr, uvedl v e-mailovém prohlášení rakouský ministr zemědělství Andrea Rupprechter.

Rakouští exportéři loni vyvezli do Ruska zemědělské produkty ze €238 milionů; Rusko je 3. největší exportní destinací Rakouska pro takovéto produkty mimo EU. Tento export s výjimkou 2 let od roku 2006 neustále rostl s tím, že loni to byly hlavně v Rakousku připravené exportní potraviny, maso, krmivo pro zvířata, káva, čaj, koření a mléko.

Důsledky jsou také dost jasné: sankce jsou fajn a letí, ale když pak Rusko odpoví, všechny sázky jsou ztraceny.

A okamžik, kdy začaly být věci opravdu zajímavé, přišel s tím, když samotné Německo, největší divoká karta ve hře s aliancí velké Eurasie „proti americkému dolaru“, před chvilkou řeklo, že ruský zákaz dovozu masa, ryb, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU a US bude mít „citelný“ dopad, jak uvedl v e-mailovém prohlášení německý ministr zemědělství Christian Schmidt.

„Je mi nesmírně líto, že Rusko přistoupilo k tomuto jasně politicky motivovanému kroku,“ řekl Schmidt s dodatkem, že „tato ruská akce bezpochyby podrobí před tím konstruktivní spolupráci mezi ruskou a německou vládou na exportu zemědělských produktů těžké zkoušce.“

Vypadá to, jako by byl i Herr Schmidt šokován, že Putin pouze nezalezl do své jeskyně, nýbrž že se rozhodl k logické reakci se svým vlastním kolem sankcí. Hněv z něj čiší: „Ruské rozhodnutí o bojkotu nejenže bude mít značný dopad na německou a evropskou ekonomiku, ale také přímo ovlivní ruské spotřebitele.“

To určitě, ale důležitější je, že to nejdřív dopadne na německé zemědělské výrobce, a ti, na rozdíl od ruských spotřebitelů, budou volit v německých volbách. Zrovna ti budou také hodně hlasití, když uvidí, že jejich největší priority se kvůli idiotské propagandistické politice zhroutí.

Ale ranou z milosti a tím, co nás ujišťuje, že se situace značně zhorší (než se stane ještě strašnější), je následující:

  • RUSKO PŘIPRAVUJE ODVETNÁ OPATŘENÍ PROTI PRŮMYSLU: IFX

Jinými slovy okamžik pravdu je pro Evropu už skoro tady a ten insolventní kontinent se bude muset velice brzy rozhodnout: buď slepá poslušnost k (upadající) světové rezervní měně, tj. k USA (které jsou tak přátelské ke svým spojencům, že byl právě odhalen největší špionážní skandál v nedávné německé historii), nebo k zemi, která ji zásobuje témě polovinou jejích energetických potřeb, a která právě ukázala, že Evropě může způsobit daleko více bolesti než naopak, a to také udělá.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com