Apel ukrajinské státní komise pro rádiové a televizní vysílá (Gostel) na občany země, aby se zdrželi mluvení s ruskými reportéry a poskytovali jim interview, řadí Ukrajinu do jedné kategorie s totalitními režimy, řekli ve čtvrtek ruští profesionálové z masových médií. Gostel řekl, že Rusko zkouší zneužívat ukrajinských občanů k účelům diskreditace Ukrajinských ozbrojených sil a dalších ozbrojených jednotek účastnících se bojových operací na východě země i ukrajinské státní moci obecně. Krátce před tím ministr vnitra Arsen Avakov navrhl zřídit ministerstvo propagandy.


„Budí to silný dojem, že kyjevští vládci zkouší využít iniciativy Gostelu jako nástroje k zakrývání skutečného obrazu drsného útlaku proti samozvaným lidovým republikám Doněcka a Luhanska před očima světové komunity znepřístupňováním údajů o ničení obytných čtvrtí a zabíjení nevinných lidí,“ řekl ITAR-TASS Vševolod Bogdanov, president Unie ruských žurnalistů. „Když státní instituce pronáší výzvy k umlčení informací, tak to svědčí o snahách zakrýt stopy zločinů.“

„Politici, businessmani a veřejné spolky mají potřebu otevřenosti a připravenosti zodpovědět všechny otázky a hledání vzorců důvěry místo zase dalších sérií úderů v informační válce,“ řekl.

Šíření programů četných ruských televizních kanálů bylo na Ukrajině zakázáno už dávno.

„My nemůžeme v žádném případě lidi krmit ruskou propagandou, protože to vytváří velké problémy,“ řekl veřejně úřadující president Petro Porošenko, když byl teprve ještě kandidátem na presidenta.

„Apel Gostelu na ukrajinské občany, aby se zdrželi osobního kontaktu s ruskými reportéry je zarážející, protože Ukrajina se prohlašuje za demokratickou evropskou zemi, používá však metod totalitních režimů,“ řekl ITAR-TASS Sergej Briljov, opora nesmírně populárního zpravodajského a analytického programu Sobotní zprávy a náměstek ředitele televizního kanálu Rossiya.

„Nejlepší způsob, jak udržet světovou komunitu v souladu s postojem své země, je svou zemi maximálně otevřít,“ řekl Briljov. „Na druhou stranu apely na umlčování páchnou středověkem.“

„Co bych mohl Ukrajincům doporučit je dovést jejich iniciativu do logického konce a apelovat na ukrajinské občany, apelovat na lidi v pozicích, aby přestali mluvit, chodit do kina, dívat se na televizi, nebo poslouchat rádio,“ řekl.

Experti obrací pozornost k otevřenému překrucování událostí, k nimž v této zemi dochází, ukrajinskými politiky. Např. ministr zahraničí Pavlo Klimkin Reuters ujistil, že Ukrajinská armáda nebombarduje domy nevinných civilistů nebo nesrovnává se zemí celé ulice ve východních městech se zemí nálety nebo pomocí salvových systémů Grad ani nezabíjí lidi.

Tváří v tvář Klimkinových slovům televizní záznamy z těchto míst střetů a důkazy od očitých svědků poskytovaných uprchlíky ukazují na smrt tisíců lidí v Luhanské a Doněcké lidové republice.

„Prohlášení politiků v Kyjevě by mohla vyvolávat smích, kdyby ty události na Východní Ukrajině nebyly tak tragické,“ řekl Vitalij Treťjakov, děkan moskevské Lomonosovovy stání university vedoucí Fakultu pokročilých studií televize. „Protagonisté kyjevského politického teátru čím dál více lžou o své ochotě zavést v Donbasu mír úplně stejně, jako už měsíce lhal president Porošenko o tom, že nebombarduje města.“

„Ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že za poslední měsíc z Kyjeva nevyšlo jediné pravdivé slovo,“ vzpomíná Treťjakov.

„A právě za účelem zakrývání těchto velkých lží vyslovuje Kyjev toto doporučení od politických propagandistů z USA, aby se lidé zdrželi komunikace s ruskými žurnalisty,“ řekl.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: en.itar-tass.com