Americký president Barack Obama dnes (18. července) promluvil k národu, aby se podělil, co jeho administrativa zatím ví, o útoku na let Malaysiand Airlines MH17, když jak řekl „pobouřen do nevýslovných proporcí“ bylo zabito skoro 300 nevinných lidí. Prozatím všechny důkazy poukazují, že komerční letoun Boeing 777 byl nad východní Ukrajinou sestřelen raketou země-vzduch vystřelenou z oblasti kontrolované Rusy podporovanými separatisty, řekl Obama. President nabídl jen nepatrné technické podrobnosti k vysvětlení toho, jak vláda k tomuto závěru došla.


Bylo to ale nejspíš teplo od exploze, co zachytila z kosmu síť vojenských satelitů. [ Declassified US Spy Satellite Photos and Designs]

 


Umělecké ztvárnění ukazuje jeden z infračervených systémů sledujících rakety umístěných v kosmu na kosmické stanici GEO vznášející se vysoko nad Zemí. Credit: Lockheed Martin

 

Satelitní systémy

Americké ministerstvo obrany má už od Studené války v kosmu umístěný systém za mnoho miliard dolarů, který poskytuje rané varování před mezikontinentálními balistickými střelami.

„Je to velice, velice přesný systém, který neustále pokrývá zvláště Rusko a Ukrajinu,“ řekl Riki Ellison, zakladatel Missile Defense Advocacy Alliance.

Už od 70. let Pentagon vystřeloval série výškových satelitů s infračervenými teleskopy zamířenými na Zem jako součást Programu na podporu obrany čili DSP. Tato soustava udržuje neustálý dohled nad planetou ohledně horkých výfukových plynů z raket, aby varovala vojenskou a zpravodajskou komunitu před možnými údery a před hrozbami z bojišť.

DSP v posledních několika letech podstoupilo výraznou modernizaci, čímž se z něj stal V kosmu umístěný infračervený systém (SBIRS), když vystřelili lepší satelity schopné detekovat rychleji i nevýrazné rakety.

Ke SBIRS teď patří i dva satelity na geostacionární dráze Země (GEO) postavené Lockheed Martin, z nichž každý se vznáší nad neustále stejným místem planety více než 22 000 mil 35 400 kilometrů) vysoko. (Pro srovnání Mezinárodní kosmická stanice obíhá v průměrné výšce asi 248 mil čili 400 km). První z těchto satelitů přezdívaný GEO-1 byl vystřelen z Cape Canaveral v květnu 2011. Lockheed Martin nedávno ohlásil, že vyhrál kontrakt od Letectva za $1,86 miliardy na kompletaci pátého a šestého satelitu GEO jako součásti SBIRS.

Je pravděpodobné, že i útok na MH17 se ukázal jako poplašné zablikání na obrazovkách letecké základny v Buckley v Coloradu, kde data ze SBIRS zpracovávají. Tato detekce je dostatečně přesná, aby zjistila, odkud byla ta raketa vystřelena, a o jakou střelu šlo.

„Každá raketa má jinou signaturu rozpoznávacích markantů ve výfucích,“ řekl Ellison.

Ellison řekl Space.com, že nejspíš i jiné vojenské satelity v regionu byly upozorněny, aby sbíraly další informace k poskytnutí USA Evropskému velitelství.

 

Místo havárie z kosmu

Když se na dnešním briefingu ptali tiskového tajemníka Pentagonu námořního kontradmirála Johna Kirbyho, zda americké ozbrojené síly zvýšily svůj dohled nad oblastí, tak řekl jen: „Monitorujeme události tak bedlivě, jak jen můžeme.“

Ten letoun se rozlomil ve vzduchu a nechal za sebou míle dlouho stopu trosek nad ukrajinskou zemědělskou krajinou sestávající z těl, cestovních průvodců, dětských hracích karet a hraček mezi dýmajícími úlomky, ohlásil New York Times. Přišly i zprávy o loupení krátce po havárii, řekl Kirby a nevěděl, kdo vlastní černou skříňku letadla nebo letový záznamník. Ač k mezinárodnímu vyšetřování nebyl přizván žádný činitel Pentagonu, tak Kirby řekl, že ty analýzy musí být „věrohodné, transparentní a nezaujaté,“ a volal po zastavení palby jako po způsobu, jak zajistit bezpečný přístup na toto místo bez překážek.Ač snímky vládních satelitů z této havárie a po ní možná veřejnost nikdy neuvidí, tak společnosti komerčních satelitů by mohly fotky místa havárie v následujících dnech poskytnout.

Satelity pozorující Zemi provozované DigitalGlobe se dnes pokusily nasnímat fotky místa havárie, ale oblačnost zakryla výhled, řekl mluvčí této v Coloradu sídlící společnosti Space.com. DigitalGlobe však plánuje pokračovat ve snímkování této oblasti svými pěti satelity a snímky, které posbírá, vystaví veřejně on-line.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: space.com