Turecko navrhlo při obchodování s Ruskem přechod na národní měny, řekl v sobotu ruský ministr pro ekonomický rozvoj. „Turecko navrhuje Rusku přechod při vzájemných platbách na národní měny,“ oznámila tisková služba tohoto ministerstva po schůzce mezi ruským ministrem pro ekonomický rozvoj Alexejem Uljukajevem a jeho tureckým protějškem Nihat Zeybekçi v Austrálii. Tito ministři se sešli na fóru B20 (Byznys-20), které shromažďuje vůdce byznysu z členů Skupiny 20 (G20).


Objem obchodů mezi Ruskem a Tureckem dosáhl v roce 2013 $32,7 miliardy. Rusko je pro Turecko druhým největším obchodním partnerem po Evropské unii. Turecko se řadí mezi ruskými zahraničně-obchodními partnery jako osmé.

Ruské úřady uvažují o obnovení rozhovorů o přechodu na národní měny, aby se uprostřed napětí se Západem kvůli Ukrajinské krizi snížila závislost na americkém dolaru.

Objem obchodů mezi těmito dvěma národy loni spadlo o 4,5 procenta, ale během prvních pěti měsíců roku 2014 se o 0,6 procenta vzpamatoval v důsledku růstu ruského exportu, řekl Uljukajev.

„Ten propad lze převážně vysvětlit nepříznivým globálním ekonomickým prostředím. Naším úkolem je vynaložit maximální úsilí o zachování pozitivní dynamiky bilaterálního obchodu,“ řekl ruský ministr.

Tato otázka se teď zkoumá v bilaterální pracovní skupině pro spolupráci v bankovnictví a financích.

Turecká strana rovněž vyjádřila zájem o vybudování dopravního a logistického uzlu v Rusku s připojením na námořní přístavy, letiště, železnice a dálnice, řekl Zeybekçi. Tito ministři plánují o této otázce dále diskutovat v září v Istanbulu, uvedlo ruské ministerstvo.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: en.ria.ru