Po zavraždění mladého Palestince izraelskými radikály se na palestinských územích zase začalo mluvit o intifádě. V každém případě se tyto zprávy objevují v izraelském tisku. Únos a vražda šestnáctiletého Muhammada Abú Hdejra, která byla spáchána v noci na 2. července na předměstí Jeruzaléma, byla reakcí na vraždu tří izraelských chlapců v červnu. V současném vyhrocení situace není na první pohled nic nového: zásada „oko za oko“ už dávno určuje reakci Izraele na jakékoli akce palestinských extrémistů. Teď se ale objevil velice zlověstný faktor.


Jak přiznávají dokonce i izraelské listy, případ s Abú-Hdejrem ukázal, že v Izraeli začínají aktivně a agresívně jednat ultranacionalistické židovské organizace. Muhammada Abú-Hdejra unesli a zaživa upálili už den po tom, co byla objevena těla tří unesených izraelských chlapců.

V arabských čtvrtích izraelských měst se dosud pořádají protestní demonstrace proti této vraždě. Na zdech domů jsou nápisy „smrt Izraelcům“. A opačný tábor teď píše „smrt Arabům“. Střety zachvátily nejen Východní Jeruzalém, ale i Nazaret a obce na severu Izraele.

Jeruzalémská policie oznámila, že bylo zatčeno šest aktivistů nacionalistických skupin podezřelých z upálení Palestince. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že vražda Palestince je teroristický čin a že viníci, bude-li jejich vina dokázána, budou potrestáni podle zákona. Netanjahu současně vyzval vedoucí činitele arabských a židovských komunit Izraele, aby uklidnili obyvatelstvo.

Hodně bude samozřejmě záležet na tom, jestli izraelské úřady skutečně poženou viníky k odpovědnosti. Palestinci už dávno nevěří ve spravedlnost izraelských soudů.

Hlavní otázka je teď v tom, jak se všechno, co se teď odehrává, odrazí na procesu palestinsko-izraelského urovnání. A pro koho je tohle vyhrocení situace výhodné.Novou palestinskou intifádu teď zjevně někdo provokuje a nemůže to být palestinské vedení, je přesvědčen prezident Společnosti přátelství a věcné spolupráce s arabskými zeměmi, politolog Vjačeslav Matuzov:

[quote align="center" color="#999999"]

Palestinci teď upevňují své pozice. A to se nelíbí Američanům. Je to v rozporu s jejich strategií: rozdělit arabský svět a vehnat arabské země do stavu „řízeného chaosu“, který můžeme v současné době pozorovat v Sýrii, v Iráku, Libyi, Jemenu a Súdánu. [/quote]

Je tím víc skličující to, že USA svými akcemi ničí celý základ urovnání, který se budoval desítky let, soudí Vjačeslav Matuzov:

[quote align="center" color="#999999"]

USA zlikvidovaly ustálenou praxi a porušily hlavní zásady, na jejichž základě v posledních letech postupovalo poměrně úspěšně, i když pomalu, urovnání na Blízkém východě. Rusko, OSN a Evropa vycházely z toho, že úspěchu na jednáních lze dosáhnout jen společným úsilím kvarteta zprostředkovatelů: USA, Ruska, EU a OSN. USA se v poslední době pokusily dělat všechno samy. A prohrály to na celé čáře. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru