Už od roku 2012, kdy jsme poprvé odhalili, že největším problémem zamořujícím evropský finanční sektor je více než $2 biliony mizerných dluhů v účetnictví evropských bank (což nejsou naše čísla, nýbrž od MMF), tak je jasné, že jediným způsobem, jakým se může Evropa vyhnout úplnému rozsypání finančního systému spojeného s rozpadem jednotné měny je ten, při němž bude moci neustále udržovat ty řečené mizerné dluhy v reinvesticích (a je jasné, že jediným způsobem, jak se to dá udělat, je vytvořit duhovou bublinu epických proporcí, která povede manažery peněz jiných lidí k idiotským věcem, jako nakupování španělského dluhu při sazbě 2,75%). Proto nejenže v roce 2013 japonská centrální banka přišla s


obrovitým tiskem peněz ale i Draghi z Evropské centrální banky před měsícem přišel s programem NIRP, kde logika za tím je, udělat všechno a cokoliv, aby se zase nafoukla co největší možná úvěrování bublina, jelikož jinak nebudou mít evropské banky na výběr nic jiného než se potýkat se svými biliony v mizerných úvěrech.

Bohužel pro některé banky, zvláště pro ty, které fungují v evropské zemi, co má údajně nejvyšší rating, tj. v Rakousku, někdy kopat před sebou tu mrtvolu nevyřešeného problému nestačí, když se náhodou změní zákony, což má nezamýšlené důsledky v tom, že to banku přinutí přiznat, jak je její účetní rozvaha ve skutečnosti hrozná. A k tomu zrovna přes noc došlo, kdy Erste Group, největší rakouská banka, co se týče aktiv, a třetí největší banka ve Východní Evropě po UniCredit a Raiffeisen, oznámila, že ouvej, její předchozí předpověď velikosti mizerných půjček v jejím účetnictví je mylná, a že je bude muset zvednout o ohromných 40%, což vede k tomu, že bude mít ztrátu rekordních $2,2 miliardy a spouští to odpisy dluhů.

Akcionáři nezvyklí na to, že se jim říká pravda, a místo toho preferují ty sladké, malé lži, okamžitě tyhle akcie rozcupovali.

Analytici, jejichž náplní práce je věci předpovídat, byli šokováni: „Tohle je jasné úděsné překvapení, jelikož přichází navíc k už ‚hrozně překvapivým‘ varováním vydaným touto skupinou počátkem letošního roku,“ řekl ve sdělení klientům Steven Gould analytik Natixis Securities SAS. „Tato oznámení poškodila věrohodnost managementu, a to se s nimi potáhne dále.“

Co bylo katalyzátorem předběžného zjištění tak masivních odpisů? Bloomberg vysvětluje:

[quote align="center" color="#999999"]

Tato opatření byla vyvolána novými předpisy, které má dnes schválit maďarský parlament, které nutí banky, aby refundovaly „nekalé“ poplatky z půjček, a Rumunskou centrální bankou, která tlačí na rychlejší omezování špatných dluhů, když probíhá kontrola zdraví středoevropských bank, uvedla Erste. Odpisy dobré pověsti a odložené zdanění aktiv spuštěné opatřeními ze ztrát na půjčkách mohou dosáhnout až 1 miliardy euro.

„Tím, že přijmeme tato opatření, děláme vše, co je v naší moci, abychom se vyhnuli tomu, že se s námi tato ojedinělá událost potáhne do roku 2015 a dále,“ řekl v prohlášení generální ředitel Andreas Treichl. „Jsme přesvědčeni, že nám tato opatření také pomohou pohodlně projít revizí kvality aktiv a stress-testy.“

K nové ztrátě Erste přispělo i Maďarsko novým zákonem nutícím je proplatit určité poplatky za půjčky zákazníkům. Tyto nové předpisy má schválit parlament v Budapešti dnes a budou od bank vyžadovat, aby refundovaly určité poplatky ve výši až 6,5 bilionu forintů ($28 miliard) za půjčky zpětně za 10 let, uvádí koncept zákona.

Přísnější opatření k ošetření špatných dluhů v Rumunsku, černomořského zemi s 20 miliony obyvatel, kde Erste v roce 2005 koupila Banca Comerciala Romana SA za 3,75 miliardy euro, byla způsobena tlakem centrální banky, která od bank chce, aby vyčistily své rozvahy v rámci opatření Evropské centrální banky o kontrolách bankovního zdraví, uvedla Erste.[/quote]

Je ironií, že jsou to samotné chudé východoevropské vlády, které k tomuto nutí banky, i když je to v podstatě práce jejich regulátora, Evropské centrální banky (ECB). Netřeba říkat, že poslední věcí, kterou ECB udělá, je nutit banky, aby si vyčistily rozvahy: když nic jiného, tak Draghi dobře ví, že Erste je jen ukázka stavu, a že Evropa je přeplněná po okraj bankami, které jsou ve stejné situaci. Pokud by ECB opravdu nutila banky, aby buď odhalily svůj skutečný stav se špatnými dluhy, nebo přijmula opatření k jejich ozdravění, tak se celý finanční systém přes noc sesype.

Kvůli tomu, místo abychom tu měli výroční hodnocení budování důvěry, tak je tu fraška známá jako „stress-testy“, ze kterých v minulosti vyšly i Bankia a Dexia se zářnými barvami, a které letos i Erste daly známku AAA+++:

[quote align="center" color="#999999"]

Tyto ztráty v plném rozsahu nepostihnou regulatorní kapitál Erste a běžný podíl vlastního kapitálu ve Vrstvě 1 dosáhne na konci roku asi 10 procent, aniž by se musela doplnit čerstvým kapitálem, uvedla Erste. Je tomu tak proto, že dobrá pověst, hodnota značky a další nehmotná aktiva, která se v rumunské jednotce Erste odepisují, nejsou součástí regulatorního kapitálu.[/quote]

Což nám rovněž předvádí, jak až směšné ty definice kapitálu v Evropě opravdu jsou.

Co se týče Erste, je to OK – akcie byly potrestány a teď je čas na algoritmy ETFD, aby to zvedly tam, kde to bylo, jak se v posledních 6 letech velice jasně ukázalo, tak při rozhodnutích o alokaci kapitálu fundamentální ekonomické ukazatele už dávno nejsou relevantní, neboť na nich nezáleží. Jedinou věcí, na které záleží, je o kolik více morálního hazardu centrální banky systému vnutí, než jednoho dne se to samé, co se stalo dnes u Erste, odehraje na globální úrovni, a tu mrtvolu neřešeného problému s celým moderním finančním systémem, který je neopravitelně porouchaný, už před sebou nepůjde dále kopat po cestě.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com