To samé… jen jiná země. Opět někdo (bývalý vůdce opozice Musallam al-Barrak) odhalil korupci mezi elitami (odhalené dokumenty, které údajně dokazují miliardové podloudné finanční transfery prováděné k vedoucím činitelům, včetně soudců) a vůdců (kuvajtských činitelů), co rozhodovali, že by měl být zatčen a obviněn z pomluvy. To vyvolalo mezi lidmi pozdvižení, jelikož přes noc stovky protestujících demonstrovaly na podporu al-Barracka a pochodovaly od jeho domu k vězení za skandování: „Lid chce čistku justice!“ Policie už ve čtvrtek v této ropou bohaté zemi v Kuvajtu k rozptýlení protestujících použila slzný plyn a omračující granáty.


Jak referuje Daily Star:

[quote align="center" color="#999999"]

Kuvajtská policie k rozptýlení opoziční demonstrace dožadující se propuštění prominentního disidenta Mussallama al-Barraka pálila slzný plyn a omračující granáty, řekli ve čtvrtek aktivisté.

Veřejný žalobce ve středu nařídil, aby bývalý poslanec Barrak byl na 10 dnů zadržen poté, co byl vyslýchán za údajnou urážku justice.

Soud ve čtvrtek odmítl petici podanou Barrakovými advokáty, aby byl do soudu propuštěn, napsal na svůj Twitterový účet obhájce Thamer al-Jadaei.

Soud je stanoven na datum 7. července, kdy má začít slyšením proti Barrakovi, který je obviněn z urážky nejvyšší soudní rady a z pomluvy jejího předsedy.

Krátce po zamítnutí soudu svolala opozice nouzové zasedání, aby se rozhodli o dalších akcích.

Tisíce lidí se ve středu v noci shromáždily před Barrakovou rezidencí na jihozápadě Kuwait City a pochodovaly k blízkému vězení, kde je bývalý opoziční vůdce zadržován, říkají aktivisté.

Policie intervenovala, když se stovky protestujících dostaly až k vězení, a pálila slzný plyn a omračující granáty, aby je rozptýlila.

Nejsou hlášeny žádné oběti.

I v dalších částech tohoto ropou bohatého státu v Zálivu byly hlášeny menší protesty.

Tento opoziční vůdce je obviněn z pomluvy a urážky nejvyšší soudní rady a jejího předsedy Faisal al-Marsheda v tvrzeních veřejně pronesených 10. června na veřejné demonstraci.

Opoziční skupiny tyto žaloby proti němu silně kritizovaly jako nezákonné a „politicky motivované.“

Při této demonstraci Barrak obvinil bývalé vysoké činitele včetně členů vládnoucí rodiny, že ukradli desítky miliard dolarů z veřejných fondů a účastnili se praní špinavých peněz.

Rovněž kritizoval justici.Tento skandál byl později spojován s tvrzením, že ti samí činitelé byli viděni na videozáznamu spiknutí za účelem puče.

Tyto domněnky vznesl v soudní žalobě minulý měsíc Sheikh Ahmad Fahad al-Sabah vedoucí člen vládnoucí rodiny a bývalý ministr energetiky.

Sabah měl na čtvrtek naplánován výslech u veřejného žalobce jako svědek.

Většina opozičních skupin není v parlamentu zastoupena poté, co v červenci 2013 bojkotovaly volby na protest proti kuvajtské úpravě volebního zákona.

* * * [/quote]

Jak už jsme před tím uvedli, povstání proti vládní korupci je globální trend a v případě Kuvajtu (který je bohatý ropou a je na posledním k USA přátelském místě na Středním východě, a má i nejvyšší použití Twitteru na hlavu na celé planetě) máme podezření, že to ‚jaro‘ zdaleka ještě neskončilo.

Situace nevypadá dobře…

  

 

   

     

* * *

Samozřejmě, že teď všechno, co musíme udělat, je čekat na americké odsouzení těchto protestů za to, že se dějí…

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com