Bitva o přízeň ‚zjevných‘ vůdců Iráku pokračuje. Rusko právě dodalo druhou dávku bitevníků Suchoj (s nimiž budou létat iráčtí piloti a „jsou připraveny poskytnout leteckou podporu ozbrojeným silám“) a USA vyložily 4 000 dalších raket Hellfire, aby podpořily irácký boj proti islamistickým povstalcům. Zatímco inteligenti z mainstreamových médií dnes ráno vyhlásili, že „situace v Iráku se uklidňuje,“ a předpovídali fakt, že ceny ropy budou nízké a akcie rekordně vysoké, tak my máme podezření, že dodatečný válečný materiál do Iráku nepřivodí nic jiného než zvýšené odhodlání „Islamistického státu“ zvětšit svůj Kalifát.


Jak hlásí Bloomberg, boj o přízeň v zástupné válce v Iráku pokračuje…

[quote align="center" color="#999999"]

USA se nachystaly prodat Iráku tisíce raket a druhá dávky ruských bojových tryskáčů Suchoj dorazila do Bagdádu, jelikož cizí mocnosti přikročily k pomoci iráckým silám bojujícím s tímto výhonkem al-Kaiídy.

US ministerstvo zahraničí neformálně zákonodárcům řeklo, že Obamova administrativa chce Iráku prodat více než 4 000 dalších střel Hellfire, aby podpořila její boj proti islamistickým povstalcům, říkají lidé obeznámení s tímto plánem.

Prodej těchto laserem řízených střel vyráběných Lockheed Martin přijde navíc k těm 500 už před tím prodaných.

Rusko přes víkend začalo s dodávkami použitých bojových tryskáčů a vojenských poradců do Iráku v reakci na výzvu vlády ministerského předsedy Nouri al-Malikiho. Dnešní dodávka zvýšila počet dodaných letadel na 10.[/quote]

Irák je ale připraven tohoto nového válečného materiálu použít…

[quote align="center" color="#999999"]

S těmito tryskáči budou létat iráčtí piloti a „ti jsou připraveni poskytnout leteckou podporu ozbrojeným silám,“ řeklo v prohlášení ministerstvo obrany.

„Nedostatek vážného ohrožení ze vzduchu sunnitským militantům umožnil použít bleskových přepadů narychlo sestavených konvojů pickupů vybavených středně těžkou až těžkou výzbrojí,“ sdělila včera v noci ve zprávě v Texasu sídlící konzultační firma Stratfor.

Irák bude moci využít ruských tryskáčů k „zastavení hromadících se konvojů sunnitských rebelů z Islamistického státu,“ dodali.[/quote]

Ale soutěž o vzájemné rozčilení mezi USA a Ruskem pokračuje…

[quote align="center" color="#999999"]

Irácká šiíty vedená vláda řekla, že aby posílila své letecké kapacity, tak se obrátila na Rusko, protože americkým tryskáčům F-16 trvá dodávka příliš dlouho. Americký president Barack Obama se také zdržel rozkazu k náletům na sunnitské militanty a svaluje vinu za to na irácké vůdce, že kvůli tomu nejdříve musí sestavit všezahrnující vládu, která by mohla pracovat na skoncování s vytlačováním sunnitské menšiny na okraj.

Ale ani tlak z USA a od vrcholného iráckého šíitského klerika nestačil, aby včera dotlačil zákonodárce, aby skoncovali se slepou uličkou a vybrali ministerského předsedu a zaplnili klíčové posty. O hodinu později parlament, který se sešel poprvé od dubnových voleb, odložil svou schůzi na 8. července s odůvodněním nedostatečné usnášeníschopnosti a rozkoly mezi vůdčími politickými bloky.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harf řekla, že ač je důležité, že se parlament vůbec sešel, tak „doufáme, že iráčtí vůdci budou postupovat vpřed s takovou extrémní naléhavostí, jakou si současná situace zasluhuje.“

„Čas v tomto není na straně Iráku,“ dodala v e-mailu ze svého denního briefingu. „Je třeba, aby to udělali tak rychle, jak je to jen možné.“[/quote]

Ač jsou možná někteří plní důvěry, protože média mainstreamu jsou zaměřená na rekordně vysoké akcie, že Irák musí být jen bouře ve sklenici vody, tak se násilnosti a úmrtí den za dnem zhoršují – a zdaleka to nekončí.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com