President Porošenko slíbil zastavení palby, jelikož plánuje podepsat ekonomickou část Dohody o volném přidružení k EU, ale nejspíš zahájí novou operaci proti Východní Ukrajině, hned poté, řekl RT politický analytik Alexander Někrasov. [quote align="center" color="#999999"] RT: Rakouský president pochválil mírotvorné úsilí Vladimira Putina. Myslíte, že to znamená nějakou změnu?


Alexander Někrasov: Samozřejmě, že znamená. V současnosti je situace matoucí. Zastavení palby se tam nedodržuje a nikdo opravdu neví, co se bude dít. Myslím si, že při všem tom zmatku do toho musí vstoupit nějaká racionalita. Myslím, že to začíná dělat president Putin, a že jeho komentáře pronesené v úterý v Rakousku vnesly do této krize určitý smysl pro řád, protože v tomto okamžiku ani vláda v Kyjevě, ani vlády Západních zemí ve skutečnosti nevěděly, jak postupovat dál a co s tím dělat. V tomto smyslu, je teď na Rusku, aby začalo nějak celý ten proces usměrňovat. Cokoliv, co se s tím udělá s jistou mírou jistoty, nejspíš pomůže všem.

RT: Západ od počátku krize ukazuje prstem na Rusko, že nedělá dost, aby se to napětí de-eskalovalo. Uznají tento krok presidenta Putina?

AN: Porošenko už toto rozhodnutí presidenta Putina uvítal. Myslím, že tváří v tvář k tomuto dojde přinejmenším k určitým veřejným prohlášení některých Západních činitelů, co to také pochválí. Bohužel v tomhle je ale jen něco na způsob propagandistické mašinérie médií, která se v současnosti dost utrhla ze řetězu, a např. co se týče sestřelení té helikoptéry si myslím, že zase uslyšíme přicházet od určitých Západních mediálních kanálů to samé, že to byly ruské zbraně, které byly k tomuto boji dodány, a že to byly ruské systémy, použité k sestřelení této helikoptéry, ač všichni vědí, že ten systém ve skutečnosti pochází z vojenských skladů samotné Ukrajiny. Takže na jednu stranu, ano, dojde k pozitivním reakcím, na druhou stranu, ale uvidíme, jak lidé pochybují o skutečných záměrech Ruska a možná budou i říkat, že je to všechno jen hra, že Putin s nimi hraje hru. To bohužel přinese odlišné reakce a některé z nich budou velice zaujaté.

RT: Zastavení palby na východě vypadá, že se od samého počátku nedodržuje. Co by šlo udělat k přesvědčení obou stran, aby zastavily násilnosti? A způsobilo to narušené zastavení palby upuštění od mírových rozhovorů o Ukrajině mezi Kyjevem, samozvaně vyhlášenými regiony a Ruskem?

AN: To, co jsem slyšel od svých zdrojů, je v podstatě to, že zastavení palby bylo oznámeno, protože president Porošenko v pátek plánuje podepsat ekonomickou část Dohody o volném přidružení k EU, a to mu do jisté míry dá možnost ukázat se Evropě s mírovou iniciativou a utišit některé ze svých kritiků. Ale bohužel to, co říkají někteří lidé, je to, že tohle by mohla být předehra k nové daleko větší operaci proti protivládním silám na Východě. To jasně dosud nevíme, bohužel ale některé příznaky nám říkají, že by tomu tak být mohlo, protože podle některých zdrojů dochází k pohybům ukrajinských vládních sil, ty se ve Východní části posilují, takže můžeme předpokládat, že po této ceremonii může přijít ještě více bojů.

Prohlášení, hlediska a názory projevené v této rubrice jsou čistě autorů a nemusí se nezbytně shodovat s RT.[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org