Úvodem je třeba říci, že naše média by měla opustit myšlenku, že na Ukrajině existuje něco, co se nazývá Ukrajinská armáda. Armáda jako taková tam prakticky nebojuje. Její zbylé funkční složky, nebo lidé, jsou přičleněni Naci gardě. Ta nese hlavní tíhu bojů. Takže něco, co by podle ústavy chránilo „lid“ tam není. Naci garda má podobný charakter, jako SA v hitlerovském Německu. Je silně nacionalistická a je poskládána z vrhačů lahví a kamene z Majdanu, nezaměstnaných, dobrodruhů či dobrovolných nacionalistů. Není tajemstvím, že pro některé občany byla jarní amnestie podmíněna vstupem do Naci gardy.


Kromě Naci gardy existují různé paramilitantní jednotky, lidově na Ukrajině zvané „Batalion“. Ty vznikají na základě uděleného povolení od MVD, Naci gardy či armády. V praxi to funguje tak, že máte „správné“ sdružení, hnutí, politickou stranu a podáte si žádost. Například Batalion „AZOV“ vytvořilo hnutí Patriot Ukrajiny.

Existuje také „Batalion“ Radikální strany pod vedením poslance Ljaška. Pak samozřejmě jsou známé „bataliony“ oligarchy Kolomojského, který si už vytvořil takový malý stát.

Bataliony přibývají jako houby po dešti (např. MV Sumy, Dombas, I., II., III., atd.) a probírat názvy a pořadová čísla nemá význam. Například bataliony oligarchy Kolomojského, jsou tvořeny ze členů Pravého sektoru a dobře placených poradců-žoldnéřů. V tomto případě vybavení zajistil Kolomojskyj.

Teď se podíváme na strasti a radosti jednotek zapojených do ATO (Anti Teroristická Operace). ATO je operace, která si klade za cíl, být co nejvíce „humánní“ k ukrajinským spoluobčanům.

Zde se Naci garda vypravila do Kyjeva. Zjistila, že nikdy nebojovala, nikde nebyla a že neexistuje. To má za následek jednu důležitou drobnost. Matkám, manželkám chodí dopisy že jejich syn, manžel zemřel. Což má vážné důsledky. V případě že zahyne, jsou vyplácené vyšší dávky a pozůstalostní penze. Je třeba šetřit.