Vzpomínáte na ty nevolníky, slouhy, mužiky, kmány a raby za starých dobrých časů feudalismu a středověku? Pokud ne, tak mám pro vás dobrou zprávu! Zvyk pracovat za odměnu v naturáliích místo platu znovu ožívá v moderní Evropské unii v Řecku, tj. v té exkluzivní euro-oblasti. Výsledky průzkumu provedeného Institutem práce Konfederace odborových svazů (GSEE) jsou šokující, ne však neočekávané. KGT za ty čtyři roky o těchto sladkých milých pracovních a platebních podmínkách moderních řeckých otroků žijících pod kuratelou feudálního práva úsporných opatření, recese a konkurenceschopnosti už hodně blogoval. (Foto: ilustrační)


Námezdníci dostávají platy s 3 až 12 měsíčním zpožděním.

Námezdníci dostávají 1/3 svého platu, zbytek se jim proplácí ve službách jako bezplatné přespávání na ubytovně, jídlo zdarma a stravenky a další zboží ze supermarketů.

Vše výše uvedený se vztahuje na práci na plný úvazek 8 hodin denně za 25-30 dnů měsíčně.

Zaměstnavatelé, kteří si nemohou dovolit platit výplaty, dávají:

  • 1. zdarma přespávání na ubytovně
  • 2. platí výplaty s nejméně 3 měsíčním zpožděním, a nikoliv každý měsíc
  • 3. nevyplácí plně 13. a 14. platy (na vánoce a velikonoce a neproplácí dovolenou), jak jsou povinni podle Zákoníku práce. Místo toho vydávají potraviny a poukázky na palivo a nutí zaměstnance, aby podepsali, že dostali celé bonusy. GSEE odhaduje, jeden milion zaměstnanců nedostává ani 13. ani 14. plat.

Mladí zaměstnanci pod 25 let věku jsou najímáni na měsíční smlouvy práce na částečný úvazek 4 hodiny denně za plat €180 měsíčně. Při 25 pracovních dnech měsíčně to lze převést na mzdu €7,2 denně! – To už nemá smysl tu zkoušet zjišťovat hodinovou mzdu… ta by mohla být asi tak €1,72 za hodinu! Pamatuji se, když došlo na první pracovní ‚reformu‘, co v roce 2011 drasticky osekala mzdy, tehdy moji čtenáři nemohli uvěřit, že by mohlo jít o 3 euro na hodinu!

Podle Zákoníku práce je minimální mzda pro ty do 25 let věku €480 hrubého za mzdu na plný úvazek. Koho by ale zajímal zákon, když je poptávka po pracovních místech vysoká, nezaměstnanost se vznáší v oblacích a hotovosti se nedostává, jelikož banky byly sice zachráněny, ty ale ani cent ze své rekapitalizace nenalily do trhu.

Podle statistiky volných pracovních míst v lednu až dubnu 2014:

  • Z 423 174 volných míst bylo
  • 232 383 na plný úvazek
  • 140 527 na částečný úvazek
  • 50 264 rotující pracovní místa. (zdroje: zougla.gr, newsit.gr)

Předpokládám, že řeckým námezdníků se brzy dovolí, aby i své nájmy a poplatky za služby spláceli „stravenkami“ a „kupóny na detergenty.“

Je mrzuté, že zatímco v letech 2011 až 2012 učinili Řekové krok zpět do časů Dickense, v letech 2013 až 2014 udělali už velký skok zpět do časů Středověku.

PS: Docela dobře si dovedu představit, že za pár let si bude Trojka stěžovat na nedostatek námezdní odbornosti a na prázdné fondy sociálního zabezpečení v jinak konkurenceschopném Řecku.

Šťastná středověká společnost.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com