Dovolte mi představit Stroj, který je posledním vynálezem HP, a mohl by revolucionizovat svět výpočetní techniky. Podle HP tento stroj není ani serverem, ani pracovní stanicí, PC či telefonem, nýbrž je to jakási slitina tohoto všeho dohromady. Konstruován je, aby byl schopen si poradit s horami dat produkovanými Internetem věcí, což je koncept budoucí sítě konstruované k propojení všemožných věcí a pomůcek. Aby se tyto přívaly informací zvládly, využívají se klastry specializovaných výpočetních uzlů místo malého počtu universálních uzlů.


Celá tahle věc je spolu propojena pomocí křemíku a fotonů místo tradičních měděných drátů, což zvyšuje rychlost tohoto systému, přičemž to snižuje energetickou náročnost. Tato technologie navíc využívá tzv. memristorů, což jsou rezistory (odpory) schopné ukládat informace, uchovávané i poté, kdy je odpojena elektřina.

Takovýto systém je v důsledku toho šestkrát výkonnější než existující servery, k čemuž vyžaduje osmdesátkrát méně energie. Podle HP tento Stroj zvládne 160 petabytů dat za pouhých 250 nanosekund. A navíc to není jen obrovitý supercomputer, mohl by mít dvojí použití v menších zařízeních, jako jsou chytré telefony a notebooky. Během klíčového proslovu, který k tomuto objevu přednesl technologický ředitel HP Martin Flink, vysvětlil, že když se tato technologie provede v menším měřítku, tak by se chytré telefony mohly vyrábět se 100 terabyty paměti.

HP má vizi různých budoucích aplikací této technologie v četných různých nasazeních od businessu po medicínu. Doktoři by např. mohli okamžitě srovnávat symptomy pacienta nebo jeho DNA po celé planetě, aniž by poškodili soukromí, přičemž by se zlepšily zdravotní výstupy.

Ač je tohle vzrušující vývoj, tak bohužel HP neočekává, že by vzorky tohoto měla mít dříve než v roce 2015, a že by se prví zařízení vybavené tímto Strojem objevilo dříve než v roce 2018.

Pokud byste se rádi dověděli více, podívejte se na video na YouTube od Discovery 2014, kde jsou k této technologii podrobnosti: