Státní společnosti v ČLR mají předepsáno, aby přerušily vztahy s americkými konzultačními společnostmi. Zprávu oznámil list The Financial Times s odkazem na anonymní zdroje. Zákaz kontaktů se týká takových amerických společností, jako je Boston Consulting Group, nebo McKinsey. Důvodem jsou obavy čínské vlády z toho, že experti těchto společností by mohli shromažďovat informace za účelem špionáže. To, že čínský státní sektor vyhlásil poradenské společnosti z USA za persony non grata, vešlo ve známost několik dní po největším špionážním skandálu mezi oběma zeměmi.


Washington poprvé jmenovitě obvinil pět čínských vojáků z průniku do počítačových sítí amerických společností a odborů. Čínští hackeři údajně stahovali tajné informace ze sítí Alcoa, Allegheny Technologies, SolarWorld, US Steel, Westinghouse Electric a United Steelworkers Union.

Čína tato obvinění označila za vykonstruovaná. Současně však přijala opatření ve vztahu k činnosti USA. Ředitel společnosti Inforus Andrej Masalovič okomentoval spirálu špionážního faktoru v čínsko-amerických vztazích následovně:

[quote align="center" color="#999999"]

Takovým krokům, jako, například, přímá výzvědná činnost jednotlivých konzultantů, kteří se fyzicky nacházejí uvnitř společnosti v jiné zemi, by mělo být zamezováno. Já si ale nemyslím, že by to mohlo něco zmenšit, nebo změnit. Odposlouchávání všech druhů komunikací prakticky všemi tajnými službami různých zemí dosáhlo už takového měřítka, že tomuto procesu nijak zabránit nelze. Tento proces bude probíhat do té doby, dokud se neobjeví nějací mezinárodní regulátoři schopní podniknout efektivní opatření, která by takovou činnost byla schopna zarazit. [/quote]

Méně, než před rokem vytvořily Čína a USA pracovní skupinu, která měla za úkol vypracovat kodex chování v kybernetickém prostoru. Tato pracovní skupina však byla po skandálu kolem pětice čínských hackerů v uniformách rozpuštěna.

Čínské úřady minulý týden oznámily, že všechny IT produkty, které se v zemi prodávají, budou vystaveny nové proceduře, která by měla určit, zda jsou bezpečné. Jakákoliv společnost, produkt, nebo služba, která touto analýzou neprojde, bude v Číně zakázána. Kontrola se bude týkat především produkce a služeb využívaných v komunikačním, finančním, energetickém a v jakémkoliv dalším odvětví, které vláda označí za odvětví související s národní bezpečností.

Vzájemná obvinění z krádeže informací se už stala atributem vzájemné politiky USA a Číny, protože tyto dvě země jsou vtaženy do politického soupeření. A Špionážní skandály jsou, svého druhu, geopolitickou hrou, která však není ani náhodou nevinná.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru