Kampaň ‚Zdvihni sukni‘ povzbuzující francouzské kluky, aby se ve škole ukázali v tradičních ženských šatečkách, vyvolala napětí s oponujícími protesty od konzervativních skupin. Až 200 členů skupiny ‚Mantif pour Tous‘ (Protest pro všechny) se ve čtvrtek odpoledne shromáždilo před vraty školy Lycée Clémenceau v městě Nantes v západní Francii. Protestující z Manif pour Tous nesli plakáty se slogany, kde se psalo „teorie pohlaví není moje volba“ a „žádnou teorii pohlaví,“ hlásí France 24.


Napětí vzplanulo poté, co asi 100 studentů a levicových kampanistů začalo skandovat „žádné fašisty ve škole,“ a „rovnost,“ uvádí AFP.

Na protestující Manif pour Tous se snesla vajíčka, přičemž než byli protestující nakonec rozptýleni, tak propuklo několik potyček.

Na nápad na výměnu kalhot za sukně jako postoje proti sexismu přišli studenti sami a později se jim dostalo posvěcení od vedení školy a ministerstva školství.

I ti, co si zvolili, že neodhalí nohy, dostali možnost alespoň nést plakát s nápisem: „Bojuji proti sexismu, a vy?“

Ač byla tato kampaň v uplynulém roce uspořádána ve 20 školách, tak iniciativy antisexismu se chytila Manif pour Tous.

Francouzská politická aktivistka a bývalá vůdkyně Manif Pour Tous Frigide Barjot sdílela tisková prohlášení této kampaně na Twitteru a zeptala se ministra školství Benoit Hamona, zda by děvčata mohla nosit brady – čímž činila narážka na Conchitu Wurst, bradatou vítězku Eurovize.

Pravicový francouzský deník Le Figaro na své webové stránce vydal nadpis, že školské úřady v Nantes od kluků „požadují“, aby do školy nosili sukně.

Ač tyto noviny tento text později opravily, že mužští studenti byli „pozváni“, aby se oblékli do sukní, tak mnozí konzervativní politici a aktivisté do toho hned začali vrážet klíny.

Načež takovou iniciativu Manif pour Tous prohlásili za „skandální“ apelovali na francouzského ministra školství Benoît Hamona, aby zasáhl a okamžitě s takovými akcemi skoncoval.

„Tohle není žádná malichernost,“ řekla presidentka této skupiny Ludovine de la Rochère. „Tohle je forma pře-oblékání, a tím tudíž chlapcům odpírají sexuální identitu,“ pokračovala. „Tohle je neuctivé k mužnosti i ženskosti.“

Mnozí studenti se rozzlobili, že dospělí zkouší prosazovat své vlastní agendy na zádech studenty vedené iniciativy.

„Nemají žádné právo přijít do našeho lycea a unést naši myšlenku,“ řekl student Laurine francouzskému zpravodajskému webu 20 Minutes.

„Můžete protestovat proti sexismu i bez úmyslu prosazovat teorii pohlaví. Tohle nemá nic společného s tou původní záležitostí a s cílem této demonstrace,“ řekl další.

Teorie pohlaví spočívá na víře, že pohlavní identifikace je u dětí proměnlivá, a není daná narozením.

Ve čtvrtek přišlo do školy asi 30 chlapců v sukních s tím, že se čeká, že v pátek se jich přidá více.

„To je hrozné, je trochu zima, pro mě je ale důležité tento symbol nést,“ řekl další student Maho. „Dělám to, abych předvedl, že na středních školách je sexismus, a že pořád existují určité způsoby, jak se pustit do boje s diskriminací. Zpočátku jsem trochu váhal, ale když jsem ve čtvrtek viděl tu demonstraci proti této operaci, už nebylo co řešit… jsme ještě odhodlanější jednat.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com