S tím, jak ve většině východoukrajinských regionů byla hlasování v referendu převážně uzavřená, tak bylo téměř nevyhnutelné, že tento den se neobejde bez provokací. A jak se čekalo, před chvílí CBS hlásila, že: „V neděli ukrajinští Národní gardisté (Nacgvardějci) zahájili palbu před radnicí na východní Ukrajině a činitel regionálních povstalců řekl, že došlo k úmrtím.“


Podrobnosti:

[quote align="center" color="#999999"]

Ke krveprolití ve městě Krasnoarmějskoj došlo hodiny poté, co tucty gardistů uzavřely hlasování v referendu o suverenitě tohoto regionu.

Fotograf Associated Press, který byl svědkem této střelby, řekl, že na zemi bylo vidět bezvládně ležící dva lidi a vůdce povstalců Denise Pušilina citovala tisková agentura ITAR-Tass, jak říká, že došlo k dosud neurčenému počtu úmrtí.

Několik hodin před tím gardisté přišli do města asi 20 mil (32 km) od regionální metropole Doněcku a rozehnali hlasování v referendu, které probíhalo před radnicí, a nad touto budovou převzali kontrolu. Večer v dodávce dorazilo ještě více gardistů a vypukla potyčka s lidmi, kteří se shromáždili před budovou. Gardisté začali s výstřely. [/quote]

A tento incident byl zachycen v nahrávce: muž v modrém svetru vypadá, že byl zasažen zbloudilou kulkou vypálenou ukrajinskými vojáky do nohy, když se tito pokoušeli rozehnat dav v Krasnoarmějsku.