Před nějakou dobou jsem obdržel na zpracování jedno video, v němž byl ruský tazatel odstřižen v americké televizi za otázku na 11. září. Zjistil jsem, že se na serveru Youtube skrývá mnohem více záznamů brilantně ukazujících, jak propaganda v médiích funguje. Domluvili jsme se tedy na více videích a vznikl z toho článek „Jak velké mediální kanály řeší kritiku své propagandy“. Článek se dočkal příjemných ohlasů a někteří mě požádali v komentářích, abych vytvořil pokračování.


Zprvu bych rád řekl jednu věc, která mi přijde zásadní: Nesnažím se cíleně očernit Spojené státy. Snažil jsem se vyhledat záznamy potírání názorů objektivně a nestranně, tedy abych měl něco z USA, něco z Británie, z Ruska a tak dále. Ovšem internet je plný především případů amerických mediálních gigantů (CNN, Fox News a podobně) přímo v akci, kdy odpojují mikrofony, nenechají hosty pořádně promluvit, osočují je z „bláznovství, vyšinutí“, vysmívají se jim a případně nasazují reklamu či náhlý výpadek. Proto mohou tyto články vyznívat jako útok přímo mířený na americká, popř. britská média, ale není tomu tak. Pouze jsou jejich videa nejlépe dostupná, sdílená a sledovaná.

O co tedy jde? Jsem přesvědčený, že hlavní mediální proudy (ať už státní, jako je tomu u nás, či zmíněné americké stanice) po celém světě následují propagandu svých vlastníků i sponzorů a nedovolí, aby se v jejich vysílání mluvilo o nepohodlných názorech. Ty často potlačují i za cenu lhaní a demagogie. Děje se tomu tak všude a jednotlivé národy a skupiny rády ukazují prstem na druhé, ale sami mají černé svědomí. Bylo by absurdní si myslet, že dnešní svět dělíme na dobrou půlku a špatnou půlku. Jsou jenom dobří a špatní lidé, a je otázkou, zda necháme ty špatné, aby řídili média a další klíčové instituce.

[quote align="center" color="#999999"]

1. Ron Paul odstřižen za kritiku amerického vměšování se do Sýrie

V této debatě se mluví o nadcházejím rozhodnutí senátu ohledně návrhu Bílého domu zahájit americkou vojenskou intervenci v Sýrii. Moderátor dá své stanovisko "profesionálně" najevo už na samém začátku a po celou dobu videa, než se rozhodnout R. Paula odpojit. Zajímavé je už samotné uvedení Paula do diskuse. Moderátor začne: "Kongresmane Rone Paule, nejdříve k vám, vy jste naprosto, opravte mě, jestli se mýlím, naprosto proti jakékoliv americké vojenské přítomnosti v Sýrii, navzdory všem těm důkazům, že syrský režim použil chemické zbraně na své vlastní lidi. Je to tak správně?" R. Paul odpoví: "Ano, ale nepřijímám vaše tvrzení, protože myslím, že spousta lidí zpochybňuje tyto důkazy… ale to je mimo mojí pointu, protože politika, kterou já prosazuji, je politika neintervenční. Nevěřím, že je to v našem národním zájmu, nevěřím, že je pro náš národ nejlepší se do toho plést, nevěřím, že je to legální, při našem právu a mezinárodním právu, a zabíjet více lidí, proto že oni zabili nějaké lidi – pokud je to pravda – nedává moc smysl."

Pozorujte výraz moderátora, možná vás to rozesměje. Druhý host se příliš nedostává ke slovu, a když ano, tak nic moc podnětného neřekne, neboť se očividně snaží neznepřátelit si nikoho. R. Paul napříč diskusí vysvětluje, že americká legislativa není žádná vyšší moudrost, aby s jistotou rozhodovala, kdo je kde v právu a kdo jsou dobří a špatní. Mimo to, občanská válka v Sýrii je jejich občanská válka, jejich záležitost, rozhodně ne americká. Navíc na to ani nemají peníze a musí kvůli tomu tisknout nové, čímž vysávají vlastní ekonomiku. Ve shrnutí, prohlásí jakékoliv intervence USA za nelegální a nevhodné. Jistě si dokážete představit.

Na konci, těsně před tím, než ho při "náhlým výpadku" odpojí, se moderátor zeptá: "Neobviňujete snad Spojené státy z občanské války v Sýrii, která probíhá posledních 2,5 roku a způsobila 100 000 lidských smrtí?"

Všimněte si, že ještě předtím, než svou otázku dopoví, je Ron Paul náhle pryč. Pak se jen podiví nad tím, že jej nejspíš ztratili a diskuse jde dál.