Prezident Putin vyjádřil naději, že se nový generální tajemník NATO, bývalý norský premiér Jens Stoltenberg, bude chovat na tomto postu důstojněji, než nynější generální tajemník, bývalý dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. Stoltenberg má vystřídat svého skandinávského předchůdce v sídle NATO 1. října letošního roku. O tom, že Rasmussen, ještě jako dánský premiér, tajně natočil a pak zveřejnil rozhovor s ruským prezidentem, hovořil Vladimir Putin během přímé linky s voliči 17. dubna.


Již po rozhovoru s občany Ruska řekl Vladimir Putin v interview pro ruskou televizi, že vztahy s NATO mají být samozřejmě normalizovány. Avšak bude to záviset na samotné NATO a novém generálním tajemníkovi Aliance. Jens Stoltenberg je, podle Putina, „seriózní člověk“:

[quote align="center" color="#999999"]

Máme velmi dobré vztahy, včetně osobní. Je to velmi seriózní, odpovědný člověk. Podíváme se, jak se budou vyvíjet vztahy po jeho nástupu. [/quote]

Stav vztahů mezi NATO a Moskvou nebude samozřejmě záviset na Stoltenbergovi. Stejně jako nezávisel v podstatě na Rasmussenovi. Je jasné, že tón v NATO udávají USA. Avšak nový generální tajemník dokáže ovlivnit ovzduší ve svém úřadu. Očistit ho třeba od zkreslení fakt a podezíravosti vůči Rusku, jež se staly příznačným rysem za Rasmussena.

Do 21. dubna vyvracela tisková služba NATO samotný fakt nahrávky rozhovoru svého hlavy s Vladimirem Putinem. Mluvčí NATO Oana Lungescu dokonce řekla novinářům, že se Rusové tak pokoušejí odpoutat pozornost veřejnosti od ukrajinské krize.Nepěkný čin dánského premiéra připadl na rok 2002 během návštěvy Vladimira Putina v Bruselu na summitu Rusko-EU. Rasmussen požádal o schůzku, i když nebyla předem plánovaná. Ruský prezident řekl, že Rasmussenovo chování v roce 2002 jím otřáslo:

[quote align="center" color="#999999"]

Ukázalo se, že měl diktafon a tajně nahrál náš rozhovor, který pak zveřejnil. Nevěřil jsem svým očím a uším. Vysvětlil to tak, že natočil rozhovor pro dějiny. Polichotil mi, avšak měl varovat předem, anebo aspoň požádat o povolení k uveřejnění těchto jednání. Jak se mu potom dá důvěřovat? [/quote]

Bylo zapotřebí sehnat svědectví dánského tisku a dalších přímých účastníků „nestandardního chování“ dánského premiéra, aby NATO a Rasmussenovi pomocníci přece jen přiznali, že záznam existoval. Dánský televizní novinář Christofer Guldbransen, který tenkrát natáčel dokumentární snímek Fogh v zákulisí (Fogh bag facaden) řekl, že osobně připevnil na oblek dánského premiéra mikrofon. Po čemž se Rasmussen vydal na schůzku s ruským prezidentem.

Mimochodem, pro tento film natočil Rasmussen také rozhovory s francouzským prezidentem Jacguesem Chiracem, britským premiérem Tony Blairem, německým kancléřem Gerhardem Schröderem. A přibližně s tuctem dalších „nevarovaných“ kolegů.

V kontaktech na tak vysoké úrovni, jako jsou hlavy států a vlád, existují vlastní pravidla etiketu. Vzít si tajně mikrofon a nahrát kolegu, a pak ještě zveřejnit záznam, tohle se v této branži považuje za hanebnost. Jako ostatně i mezi prostými smrtelníky.

Takže přece jen existuje naděje, že se po nástupu Nora Stoltenberga vztahy s NATO stabilizují. Za Dána Rasmussena se staly snad nejhoršími.

Zdroj:  czech.ruvr.ru