Prezident USA Barack Obama zastaví kontakty s Vladimirem Putinem. Bude se Rusku mstít krach své mezinárodní politiky (v ukrajinském směru) a vynaloží úsilí k tomu, aby organizoval jeho mezinárodní izolaci. K tomuto závěru dospěl list The New York Times. Výzvy k tomu už znějí, protože výbojných radikálů-konzervativců je v Senátu dost. Jeden z nich, Bob Corker, požádal, aby byly uvaleny sankce na ruské energetické společnosti a velké banky. Vždyť podle jeho názoru je třeba Rusko „potrestat“. Jaké následky bude míz další kolo amerického programu „zdržování“ Ruska?


Republikán Bob Corker vyzýval dříve USA, aby dodávaly zbraně Kyjevu. Nedocílil zatažení Washingtonu do otevřené vojenské konfrontace na Ukrajině, a nyní chce, aby bylo Rusko „potrestáno“ takřka rublem. Navrhl pravdaže, aby ta opatření podnikli Evropané. Podle jeho názoru se snad mají evropské společnosti obětovat pro americké ambice a spáchat ekonomickou sebevraždu zastavením vztahů s Ruskem.

USA vždy používaly vůči Rusku politiky zapojování a zdržování. Zakládá se na koncepci, která byla vymýšlena v době studené války: aby Sovětský svaz dostal chuť k mezinárodním vztahům, a pak byl zbaven možnosti se jich účastnit.

Nyní však nemůže být tato metoda efektivní, ať už by chtěla americká administrativa jakkoliv se pomstít své zřejmé zahraničněpolitické chyby, podotýká ekonom Maxim Braterskij:

[quote align="center" color="#999999"]

Příčina je v tom, že politika zapojování předpokládá, že ve světě, který se snažily USA vybudovat, bude Rusku nabídnuto nějaké místo. To nám ale nikdy nenabídli. Politika Obamy vůči Rusku ztroskotala. Teď nastává období ochlazení. Uvidíme, jak dlouho bude trvat. [/quote]

Zdroj: c zech.ruvr.ru