Hamburští představitelé odhalili ambiciózní plán odvést většinu automobilového provozu pryč z hlavních vozovek do 20 let. Společně s tím lokální autority spojí pěší zóny i cyklotrasy na místech bývalých hustých silnic, z nichž se stanou velké zelené plochy. Ve výsledku, jak tvrdí internetová stránka Grünes Netz (Zelený web) plán nakonec „eliminuje potřebu automobilů jako takovou“ během dvou dekád. Spojením celého městského centra s předměstím očekává Hamburg vznik poklidného toku vnitřní dopravy. Severní část města založí nové zelené plochy a spojí je s již existujícími parky, zahradami a hřbitovy.


Po dokončení plánu se bude Hamburg pyšnit svými 17 000 akry zelené plochy, což činí 40% celkového území města.

Podle oficiálních zdrojů tento odvážný plán „sníží potřebu používat auto k víkendovému cestování z centra po periferii“.

Přestože vozidla nebudou mít zakázaný přístup do hlavních dopravních tepen, městská rada očekává pro obyvatele města i turisty možnost „objevovat město exkluzivně na kole i pěšky“.

Zároveň bude kruh zeleně hrát zásadní roli při boji metropole proti stoupajícím teplotám a městským záplavám.

Experti varovali, že průměrná teplota v druhém největším městě Německa stoupla o 9 stupňů celsia za necelé půl století.

Pro trávení volného času svítí zelená, rozprostřené zelené plochy umožní obyvatelům „chodit na vycházky, plavat, účastnit se vodních sportů, užívat si pikniků i restaurantů, zažít si pravý klid a pozorovat přírodu a život v ní přímo ve městě“.

Na místech po celém světě se přistupuje k zelenějším designům a způsobům života, aby se podpořila budoucnost pro další generaci. Hamburg je jen jeden z mnoha případů, jež dost možná ovlivní změnu v současném systému.

Pokud města poskytnou místo na pěstování jídla, rekreační oblasti ponořené v přírodě a alternativní udržitelné transportace, dramatická změna v současném paradigmatu jistě nastane.

Překlad: Jan Petrák

Zdroj: 02b.com