Ministr zahraničí John Kerry v úterý využil výjimku k odpovědi republikánskému senátorovi na tvrzení, že zahraniční politika Obamovy administrativy se „vymyká kontrole,“ což je vyhlášení, „které prostě není pravdivé.“ „Nemůžete se ubránit dojmu, že naše zahraniční politika se vymyká kontrole,“ řekl během slyšení o rozpočtu ministerstva zahraničí před senátní Komisí pro zahraniční záležitosti senátor Jim Risch (R-Idaho). „A my ztrácíme kontrolu nad téměř všemi oblastmi, v nichž se o něco pokoušíme.“ Risch zmiňoval vývoj v Rusku, Íránu, Severní Koreji, Afghánistánu, Pákistánu, Číně a izraelsko-palestinská vyjednávání – na co se však zaměřil, byla rusko-ukrajinská situace.


„Tato administrativa řekla, že (s Moskvou) zmáčkne resetovací knoflík a já si nemůžu pomoct, abych si nemyslel, že někdo stiskl špatný knoflík,“ řekl.

Rusové se chovají „hůře, než se kdy chovali za celá desetiletí,“ řekl Risch s poukazem na pokračující ruskou přítomnost na gruzínském území, které zabralo v roce 2008, jeho současné akce na Ukrajině a jeho podporu Assadovu režimu v Sýrii s dalším umíráním desetitisíců lidí.