Zdá se, že datum začátku třetí světové války už je známé. Tuto informaci se ze všech sil snaží utajit před širokou veřejností, jak se ale říká, všechno tajné vyjde dříve nebo později najevo. Právě takové vzrušené příspěvky teď najdeme ve velkém množství na internetu. Lidé podněcovaní občas otevřeně zkreslenými fakty o reálné situaci na Ukrajině a o akcích Ruska, nechápou, co se ve světě vlastně děje. A média prostě spekulují na téma zahájení třetí světové války.


Na ruskojazyčném internetu se například aktivně diskutuje o předpovědích slavného ruského astrologa Pavla Globy, který už v roce 2009 předpověděl, že třetí světová válka vypukne v březnu roku 2014, až začne globální znovurozdělování hranic států a budeme svědky eskalace vojenských konfliktů. Podle slov Globy měla válka začít buď během olympiády v Soči, nebo brzy po jejím ukončení. Globa rovněž předpověděl, že Ukrajina bude rozdělena na několik částí.

Když ale pozorně prozkoumáme původní zdroj, který tuto informaci přinesl, pak zjistíme, že na příspěvku je sice datum 2009, avšak po událostech na Ukrajině v něm redaktoři mnohé pozměnili a právě tyto změny udělaly z obyčejného článku senzaci. Takže se ptáme: proč tomu všemu věříme?

Psycholožka Irina Lukjanovová má za to, že důvodem je naše vnitřní potřeba sebezáchovy:

[quote align="center" color="#999999"]

O nebezpečí se raději dozvídáme předem, abychom měli možnost se připravit. Takové téma jako válka, tím spíš pak třetí světová, nemůže nikoho nechat lhostejným, v podstatě se dotkne každého, jak tomu bylo za druhé světové války, která je dosud v živé paměti. Dá se říct, že právě hlubinný strach je hlavním motivem nejživějšího zájmu o danou tématiku. [/quote]

V posledních letech jsou vůbec neobyčejně populární proroctví o konci světa, blížících se válkách a záhubě všeho živého. Tak například bulharská věštkyně Vanga měla za to, že svět bude balancovat na pokraji katastrofy, dokud nepadne Sýrie a pak začne světová válka. V roce 1978, kdy se toto proroctví objevilo, ho mnozí nepochopili. Když si ale uvědomíme, co se děje v poslední době, pak se dá říct, že v jejích slovech smysl opravdu je.

Egyptská věštkyně Joy Ayadová je ale naopak přesvědčena, že k žádné třetí světové válce nedojde. Jak sama řekla, sleduje pozorně všechny změny na astronomické mapě Země. A má za to, že Zemi válka s hromadným násilím nehrozí, svět má před sebou jiné bitvy, například informační a ekonomické. Hlavní bitvou ale je bitva o mozky lidí.

Ve třetí světové válce nebudou vůbec použity skutečné zbraně, ale hromadné sdělovací prostředky. A taková válka už probíhá. A právě proto je důležité rozumět tomu, co čteme, na co se díváme a co posloucháme.

Zdroj: czech.ruvr.ru