Moskva podle zpráv reagovala na vyslání raketového torpédoborce USS Truxtun s řízenými střelami do Černého moře vysláním systému protilodních střel Bastion do Sevastopolu. „Nepotvrzené novinářské zprávy tvrdí, že Ruské námořnictvo v reakci na nedávný krok USA se vstupem námořních plavidel do Černého moře vyslalo na zemi umístěné proti-lodní raketové systémy ‚Bastion‘,“ zpráva z Defense Update. Obrázek doprovázející tento článek tvrdí, že ukazuje náklaďák vezoucí nějaké zařízení, o němž očití svědci řekli, že bylo v sobotu v noci instalováno.


„Tento systém je konstruován k ničení různých povrchových lodí počínaje nepřátelskými vyloďovacími eskadronami, ale ničí i konvoje, útočné skupiny letadlových lodí stejně jako jednotlivá plavidla a na zemi umístěné radio-kontrastní cíle za podmínek intenzivní palby a elektronických protiopatření.

Tento systém využívá protilodních křižujících střel P-800 Jachont (SS-N-26) a má maximální dosah 300 km,“ uvádí jiná zpráva na vietnamské vojenské webové stránce.

Foto: Pohyb komplexu Bastion ulicemi na Krymu.

 

Ve čtvrtek US Navy oznámili, že USS Truxtun zamířil do Černého moře, aby provedl vojenské cvičení s bulharskými a rumunskými námořními silami.

Konvence z Montreux opravňuje takovéto lodi nenáležející zemím, které hraničí s Černým mořem, že smí zůstat v regionu maximální po dobu 21 dnů.

Tento krok následuje po ruském rozhodnutí posílit svou přítomnost v Černém moři dvěma válečnými loděmi, které se minulý týden vrátily na Krym k Černomořské flotile. Ukrajina ve stejný den reagovala vysláním jednoho ze svých plavidel do regionu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  prisonplanet.com