Asi před hodinou ve středu šéf vrcholného ruského výrobce plynu Gazprom řekl, že Ukrajina tuto společnost informovala, že jí nemůže zaplatit vše za únorové dodávky, což dále zvyšuje napětí mezi Moskvou a Kyjevem. Alexej Miller řekl, že celkový dluh Ukrajiny ke Gazpromu za dodávky plynu se blíží $2 miliardám. „Naši ukrajinští kolegové nás informovali, že nebudou schopni za únorové dodávky plně zaplatit,“ řekl ruský president Vladimir Putin. Jak ohlásil Reuters, Miller dodal, že Ukrajině se ve středu povedlo splatit jen $10 milionů z celkového dluhu $1,529 miliardy.


Řekl, že Ukrajinský dluh do konečného termínu splacení 7. března naroste o $440 milionů. Jinými slovy, v tomto okamžiku Ukrajina už Rusku dluží $2 miliardy, čili asi dvojnásobek toho, co John Kerry s ohromnými fanfárami ohlásil, že USA této zemi poskytnou jako pomoc. A uvážíme-li, že včera Gazprom oznámil, že počínaje dubnem, skončí pro Ukrajinu sleva na cenu plynu, která snižovala cenu plynu na $268,5 za 1 000 kubických metrů z asi $400, tak je přírůstek na tomhle účtu závazků předurčen s každým uplynulým dnem narůstat, a velice brzy Ukrajinci možná nebudou dostávat vůbec žádný ruský plyn, což byla, a pořád je, největší ruská páka na tuto zemi, jejíž jaderné elektrárny poskytují méně než polovinu té elektřiny, kterou potřebuje.

Jako připomínku, a jak jsme poukazovali už od počátku Ukrajinsého konfliktu, Gazprom, který uspokojuje 30 procent evropské poptávky po plynu, loni dodal 86 miliard kubických metrů, tj. přes polovinu svého celkového vývozu, do Evropské unie přes Ukrajinu. Gazprom už varoval, že Evropa by mohla zažít „fluktuace“ dodávek plynu z Ruska.

Mluvčí Gazpromu řekl, že ruský tranzit plynu do Evropy přes Ukrajinu teče normálně. Prozatím.

Ale plyn je jen počátek ukrajinských problémů. Jak bylo také asi před hodinou oznámeno, ukrajinský úřadující ministr financí Olexander Šlapak ohlásil, že tato země potřebuje do konce roku splatit $10 miliard a je možné, že země požádá o restrukturaci dluhů. Přirozeně při absenci vnější pomoci není žádné splácení možné a tato země určitě upadne do bankrotu, což znamená, že do toho musí někdo vstoupit a Ukrajinu vykoupit. Je jen otázkou, odkud tahle pomoc přijde: od EU/MMF nebo od Ruska.

A to je otázka za €/$64K. A právě proto dnes ráno oznámila Evropská komise, že Ukrajině poskytne 11 miliard euro ($15 miliard) ve finanční pomoci. Jak to oznámila RIA, president Evropské komise Jose Manuel Barroso řekl, že balíček pomoci byl střižen tak, aby umožnil „oddané, široce reprezentativní a reformě orientované vládě přestavbu Ukrajiny na stabilní a prosperující budoucnost.“ Evropská komise v prohlášení řekla, že finanční pomoc bude poskytnuta během dvouletého období z rozpočtu EU a od mezinárodních finančních institucí sídlících v EU.

S evropskou pomocí je jen jeden problém: jen to, že „tam“ ty peníze nejsou, je to rovněž podmíněno jednotlivými zeměmi, aby dostaly schválení od svého obyvatelstva, a většina z nich bude pocházet z MMF, tj. financovaná primárně americkými daňovými poplatníky. Jak to shrnuje WSJ. „EU řekla, že sežene nejméně $15 miliard v grantech a půjčkách dostupných pro Ukrajinu během pár následujících let, ač k většině těch peněž budou připojeny strunky na tahání a bude zapotřebí souhlasu od členských států a dalších institucí.“

Takže v podstatě se to stává záležitostí načasování a urychlení plateb: pokud Rusko opravdu chce, aby se mu Ukrajina sklonila, tak jen zajistí, aby účty byly dostatečně vysoké a zavírání plynu dostatečně hrozivé, takže jako jediný zdroj financování zbyde Rusko samotné, a nikoliv insolventní Evropa. Tou poslední věcí, kterou bude Putin chtít, by bylo dát Evropě roky potřebné, aby si spočítala, jak dostát závazkům z výkupů z dluhů (zeptejte se Řecka). Proto Medveděv rovněž oznámil, že Rusko bude moci Ukrajině okamžitě poskytnout $2-3 miliardy … aby zaplatila účet za plyn. Přirozeně, s několika k tomu připojenými strunkami.

Poznámka překladatele: K tomu, co s Ukrajinou, se před pár dny na svém Project Syndicate vyjádřil George Soros. Tento slib EU je jako vystřižený z jeho vizí. V něm mj. uvedl:

Doufám a věřím, že Evropa pod německým vedením se této příležitosti chopí. Už několik let tvrdím, že Německo by mělo přijmout odpovědnost i závazky plynoucí z jeho dominantního postavení v Evropě. Ukrajina dnes potřebuje ekvivalent Marshallova plánu moderních dnů, v němž Spojené státy Evropě pomohly s rekonstrukcí po II. světové válce. Německo by dnes mělo sehrát tu samou roli, jakou tehdy sehrály USA.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com