Potvrzení toho, že Spojenými státy podporované neonacistické straně přidělili klíčovou pozici v nově formované ukrajinské vládě, ilustruje fakt, že povstání z Euromajdanu bylo zosnovaným pučem a má jen málo co společného se svobodou nebo demokracií. Bylo to v prosinci zhruba touto dobou, kdy vrcholná americká diplomatka Victoria Nuland oznámila, že Spojené státy už investovaly $5 miliard dolarů, aby pomohly Ukrajincům dosáhnout zformování nové vlády, a senátor John McCain se dělil s vůdcem strana Svoboda Olehem Ťjahnibokem o pódium během události, při níž McCain dával opoziční revoltě požehnání Spojených států.


FOTO: Americký senátor John McCain se vítá s vůdcem strany Svoboda Olehem Ťjahnibokem a s nově instalovaným ministerským předsedou Arsenijem Jacenjukem.

Před pouhými třemi týdny se Nuland sešla s Ťjahnibokem a Arsenijem Jacenjukem, který je teď ukrajinským dočasným ministerským předsedou. Nuland během uniklého telefonního hovoru nachytali s rukama od krve, jak kuje pikle za instalaci Jacenjuka do vlády, ještě než president Viktor Janukovič uprchl z Kyjeva.

Skutečnost, že po svržení presidenta Janukoviče jen týdny po tom, co jim Nuland udělila Washingtonskou pečeť schválení, byly jak Ťjahnibokovi, tak Jacenjukovi opravdu uděleny otěže moci, jasně odhaluje ústřední roli Spojených států při svržení demokraticky zvolené vlády.

Jacenjukova historie jako bankéře z něj činí perfektního kandidáta pro předpokládanou roli technokrata, který Ukrajinu zaprodá do dluhového otroctví MMF. Nicméně vzestup strany Svoboda mezi prominenty je ještě hrozivější vzhledem k tomu, že tato organizace má jasné vazby na extremistické skupiny a antisemity.

FOTO: Vrcholná americká diplomatka Victoria Nuland se setkává s Ťjahniboke a Jacenjukem týdny před tím, než jim byla předána moc nad Ukrajinou v nové Spojenými státy podporované dočasné vládě.

I přes neonacistické vazby strany Svoboda tato partaj dostala v nově formované vládě tři klíčové pozice.

„K těmto pozicím patří místopředseda vlády a šéfové ministerstev zemědělství a životního prostředí. Navíc kromě těchto pozic byl jmenován zákonodárce strany Svoboda generálním prokurátorem,“ hlásí Daily Caller.

Podpora role strany Svoboda v tomto puči Spojenými státy je zrovna taková jako podpora extremistů v Sýrii, stavějí se tím za jednu z notoricky neblaze nejproslulejších politických stran Evropy.

Přívrženci této strany byli během nedávného povstání zobrazováni, jak nosí návleky „wolfsangel“, tj. to samé logo, jaké používaly Hitlerovy Waffen SS a četné neonacistické frakce po celém světě.

FOTO: Spojenými státy podporovaní přívrženci strany Svoboda vyobrazení během nedávného povstání, jak nosí návleky ve stylu SS.

Ač činitelé této strany během posledních let opakovaně pronášeli nestydatě otevřená anti-semitická prohlášení, tak asi nejvíce šokující průhled do ideologie této skupiny přináší fakt, že jeden z jejich vrcholných členů Jurij Michalčišin založil mozkový trust pojmenovaný Politické výzkumné středisko Josefa Goebbelse k poctě nacistického ministra propagandy.

„Podle Per Anders Rudlinga, vedoucího akademického experta na evropský neofašismus, je Michalčišin sám sebe popisující se jako „socialistický nacionalista“ hlavní spojkou mezi oficiálním křídlem Svobody a neonacistickými militanty jako Pravý sektor,“ píše Max Blumenthal v Salonu.

Tato strana sama popírá, že by byla xenofobní nebo antisemitská, což je součástí úsilí o jejich přeznačkování vykonstruované ke zvýšení jejich legitimit, do něhož patří i pohřbení symbolu stylizované svastiky, která kdysi bývala hlavním symbolickým motivem této organizace.

Nicméně i přes jasně zadokumentované vazby, které Svobodu spojují s neonacistickými extremisty, některé mediální kruhy v USA zkouší jejich roli v ukrajinském povstání zlehčovat, třeba tím, jak magazín Time směšně podbízí, že: „Neonacistické skupiny se nikde na Ukrajině povstání nezúčastnily.“ Člověk by je mohl podezírat, že kdyby snad příznivci Tea Party začali nosit návleky SS, tak by z Time přicházelo něco o dost jiného.

FOTO: Sieg hiel? Vůdce Spojenými státy podporované strany Svoboda Oleh Ťjahnibok.

Integrální zapojení Svobody do ukrajinského povstání a její odměna několika klíčovými pozicemi ve vládě vzniklé z puče opětovně podtrhuje, jak jsou Spojené státy ochotné podporovat i některé z nejodpornějších a nejnebezpečnějších organizací na planetě potud, pokud se vezou spolu s dlouhodobými cíli americké hegemonie a geopolitické dominance.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com