Izraelská zbrojní společnost odhalila podrobnosti laserového obranného systému s technologií ve stylu ‚Hvězdných válek‘, která může sestřelovat střely z oblohy pulsní energií. Státem vlastněná Rafael Advanced Defense Systems řekla, že tento futuristický vojenský hardware zvaný Železný paprsek je téměř připravený k nasazení. Funkce spočívá v palbě soustředěným laserováním na cíle, které se zahřejí tak rychle, že se okamžitě rozpadnou.


  • Laserový štít může zachycovat drony, rakety, střely a minometné výsřely
  • Vysokoenergetický laser objekt rychle zahřeje, dokud nevybuchne, tvrdí tvůrci
  • Rafael Advanced Defense Systems říká, že jeho lasery zničily 90% cílů
  • Systém je konstruován k záchytu objektů, na něž současný systém Železný dóm nemůže
  • Současný obranný systém už zničil stovky raket Hamásu

Na špici doby: Rafael Advanced Defense Systems, který v současnosti vyrábí vyobrazené systémy střel země-vzduch, odhalil podrobnosti o vysokoenergetickém laserovém štítu proti střelám.

Tento výrobce zbraní vydal tento týden specifikace svého High Energy Laser (HEL) na singapurském Airshow, které je největší asijskou leteckou a obrannou výstavou.

‚Je to přesně takové, jako to vidíte v Hvězdných válkách,‘ řekl mluvčí společnosti Amit Zimmer. ‚Vidíte lasery, jak vyrazí po cíli tak rychle jako blesk, a s tím je konec.‘

Tímto radikálním systémem kulminuje pět let práce 15 inženýrů na laserech v pevném skupenství, řekla tato společnost.

Železný paprsek je konstruován k zachycování dronů s dalekým dosahem, raket a minometných střel, které nemusí zůstávat ve vzduchu dostatečně dlouho, aby je zachytil současný izraelský protiraketový systém Železný dóm.

Ochrana: Izrael v jihoizraelském městě Ashdol vystřeluje v reakci na rakety vystřelené z blízkého palestinského pásu Gaza obrané rakety Železný dóm.

Baterie Železných dómů už sestřelily stovky raket vystřelovaných militanty Hamasu na izraelská města z pásma Gaza.

 

LASERY PŘEDSTAVUJÍ V GLOBÁLNÍCH ZÁVODECH VE ZBROJENÍ NOVOU HRANICI

Země soupeří o vyzbrojení laserové technologie.

Loni oznámilo US Námořnictvo, že připevní prototyp svého Laser Weapon System (LaWS) na USS Ponce a pošle toto obojživelné dopravní vyloďovací plavidlo v roce 2014 na Střední východ.

Tohle bude poprvé, kdy se laserové zbraně používá v aktivní službě. Vyslaný výron infračervené energie může vyřadit malý člun nebo dokonce sestřelit dron z výšky, jak ukazuje působivé video Námořnictva.

Výzkumníci námořnictva řekli reportérům, že laserová zbraň čili ‚zbraň směřující energetický puls,‘ jak tomu říkají vojáci, zničila v době testování 100 procent svých cílů.

Funguje to dost podobně jako letlampa … s neomezeným zásobníkem,‘ řekl činitel Námořnictva.

Prototyp laseru v pevném skupenství nepoužívá drahou munici, takže má levný provoz.

‚Palba této zbraně stojí $1 na výstřel,‘ řekl námořní výzkumník rear-admirál Mattew Klunder.

Avšak LaWS stojí na začátku více, aby se postavila – asi kolem $32 milionů za jednotku.

S tím, jak Izrael nemá žádnou mírovou dohodu v dohledu, a navíc ho ohrožuje Hizballáh z Libanonu, tak si chce ukout tento systém a vyvinout i další obrany.

Avnish Patel, expert na vojenskou vědu v Královském institutu Spojených služeb řekl, že Železný paprsek je spíše potenciálně účinným doplňkem izraelské obrany, než aby šlo o drastickou změnu.

‚V podstatě budou jeho vojenská a taktická zařízení zvláště užitečná jako doplněk k už osvědčeného systému Železný dóm, aby se utkala s hrozbami na velice krátkou vzdálenost, jako jsou rakety a minometná palba při střetech na blízko,‘ řekl.

Rafael Advanced Defense Systems řekl, že data z testů ukazují, že lasery Železný paprsek odrazí více než 90 procent svých cílů.

Tento nový systém lze rovněž modifikovat tak, aby k zásahu cíle mohlo být použito několika laserů, tvrdí společnost. Ale oficiální činitelé nadále drží jazyk za zuby, co se týče toho, jak bude Železný paprsek nasazen.

Mluvčí společnosti Zimmer řekl: ‚Je to velice přesné a pomůže to vyhnout se vedlejším škodám.‘

Dodal: ‚Použijete-li laserů, tak máte neomezený zásobník.‘

Izrael kromě Železného paprsku a Železného dómu vyvíjí rovněž další fázi svého systému Arrow (šíp), který může zachycovat střely ve vesmíru, a nadcházející Davidův prak, který sestřeluje balistické střely na krátkou a střední vzdálenost.

Někteří to ale cítí tak, že Izrael, který dostává pro kapacity protiraketové obrany významné financování od svého klíčového spojence USA, to přehání.

Fanar Haddad, výzkumný člen ze Středovýchodního institutu v Singapuru řekl, že izraelská vojenská nadřazenost v regionu už byla stejně pevně nastolena, takže Železný paprsek na tom z krátkodobého a střednědobého hlediska nejspíš nic nezmění.

Posílení: Systém Železný paprsek je konstruován k ochraně proti objektům, které by nemusel odchytit současný obranný Železný dóm vyobrazený na této grafice.

‚Vývoj ještě další vrstvy vypovídá více o izraelské paranoi,‘ říká. ‚Možnost konvenčního útoku proti Izraeli je blízká nule a těžko je k tomu zapotřebí pět vrstev protiraketového obranného systému.‘

Rafael Advanced Defense Systems nebude komentovat to, kolik bude Železný paprsek stát nebo kolik do něj bylo prozatím investováno.

‚Je velice těžké to říci. Pořád to ještě testujeme a může to ještě být mnoha různými způsoby modifikováno,‘ řekl Zimmer.

I jiné národy a soukromé společnosti mohou prahnout po využití na laserech založených technologií k ochraně proti útokům.

Izrael se stal jedním ze světových vůdčích zbraňových exportérů. Izraelské zbrojní společnosti často poukazují na to, že právě ony jsou z první ruky už roky nositeli zkušeností z konfliktů s palestinskými militanty z pásma Gaza a Západního břehu, s džihádistickými militanty z egyptské pouště Sinai i s gerilami Hizballáhu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: dailymail.co.uk