Írán po údajném vyslání válečných lodí do Atlantického oceánu předložil Rusku návrh provést v květnu společné námořní cvičení, tvrdí informovaní středovýchodní bezpečnostní činitelé. Tito činitelé řekli KleinOnline, že Moskva o těchto návrzích uvažuje, ale ze strany Ruska nedošlo k žádnému okamžitému rozhodnutí. Tito činitelé řekli, že tento návrh je nejspíš íránskou reakcí na informace o US plavidlech v Perském zálivu.


Zatím došly zprávy, že letadlová loď s jaderným pohonem USS Harry S. Truman úmyslně tráví čas poblíž Zálivu jako gesto Íránu během pokusů Západu o realizaci jeho dočasné jaderné dohody s Teheránem.

Íránci však věří, že USA učinily rozhodnutí poslat válečné lodi k Emirátům a k Bahrajnu. Tohle tvrzení nešlo okamžitě podložit.

Íránská státem vedená média minulý týden citovala vysokého námořního velitele admirála Afshin Rezaayee Haddada, který řekl, že jeho země vyslala torpédoborec a vrtulníkovou zásobovací loď do Atlantiku. Řekl, že tyto lodě proplují těsně u amerických námořních hranic.

Ač Rusko nemusí na íránskou nabídku společného námořního cvičení odpovědět, tak velvyslanec Teheránu v Moskvě Mehdi Sanayee včera reportérům řekl, že tyto dvě země hledají způsoby rozšíření vzájemných vazeb.

„Íránský president Hassan Rouhani a jeho ruský protějšek Vladimir Putin souhlasili s rozšířením vazeb mezi Teheránem a Moskvou,“ řekl Sanayee.

Sanayee mluvil jeden den po telefonickém rozhovoru o regionálních záležitostech mezi íránským ministrem zahraničí Mohammadem Javad Zarifem a ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: wnd.com