Amerika poprvé po čtyřech desetiletích připravuje přistání robota na Měsíci. NASA hledá soukromé partnery k účasti na tomto projektu, při němž spatříme novou generaci roverů toulajících se po měsíčním povrchu. Americká kosmická agentura k prozkoumání komerčních příležitostí, které Měsíc nabízí, vytyčila program zvaný Catalyst.  Věří, že nakonec vznikne trh pro komerční lety s nákladem na lunární povrch.


„Spolu s tím, jak NASA prosazuje ambiciózní plány na pilotovaný průzkum asteroidů a Marsu, tak americký průmysl pro NASA vytváří příležitosti, aby na Měsíci pokročila s novými technologiemi,“ řekl Greg Williams, zastupující přidružený administrátor NASA pro Pilotované průzkumy a operační direktorát misí.

Amerika však není sama. Čína minulý měsíc vyslala na Měsíc rover Nefritový králík, čímž se z ní stává první země, která provedla měkké přistání na Měsíci od roku 1976, kdy Sovětský svaz vyslal misi Luna 24 ke sběru vzorků hornin. I další země včetně Japonska a Indie hledají možnost jak se v lunárním průzkumu stát hlavními hráči.

„Začíná tam být trocha tlačenice,“ řekl Jonathan McDowell, akademik z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

„Po programu Apollo jsme dělali v kosmu úžasné věci pomocí robotů.“

„Zaletěli jsme ke každé planetě sluneční soustavy, ale poněkud jsme pozapomněli na Měsíc, spíše jsme cítili, že už jsme tam byli, a dokázali to.“

„Co se týče lidských letů, ustoupili jsme na zemskou orbitu, pracovali jsme na raketoplánu a pak na kosmické stanici.“

Informace z Měsíce zůstávaly po desítky let útržkovité se zrnitými obrázky, které nám poslaly starobylé výzvědné satelity.

Ale nedávné lunární orbitální mise už vytvořily daleko působivější výsledky.

NASA je připravena poskytnout expertní pomoc soukromým společnostem, aby vyvinuly lunární výzkum, to však do těchto misí nevnáší žádné peníze.

Avšak spolupráce se soukromým sektorem přiživila optimismus, že Měsíc by se nakonec mohl hostit kosmickou stanici.

Už existuje plán na průzkumu jižního lunárního pólu, o němž panují naděje, že by tam mohla být spousta přírodních zdrojů, na nichž by mohla spočívat soběstačnost.

„Teď už máme o Měsíci obrovskou databázi. Hledáme vodu. Na lunárním jižním pólu by mohl být led,“ dodává Dr. McDowell.

„I pokud budeme provádět ‚Star Trekové“ cesty k jiným planetám, Měsíc bude i tak úžasným místem, co stojí za cestu.“

„Je pěkné vydat se někam, odkud to máte jen tři dny domů.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: telegraph.co.uk