Celoplošné zdanění majetku nemusí být jen katastrofický sen. Německá centrální banka už řeší možnost, že země, které budou čelit bankrotu, budou muset před tím, než dostanou peníze z eurovalu, udělat doma bolestivé rozhodnutí – i celoplošné zdanění majetku. A to bez souhlasu občanů. Německá centrální banka, Bundesbank, připravuje zákon, který umožní státu sáhnout na majetek soukromých osob bez jejich souhlasu.


"Vyvstává otázka, zda v případě mimořádné pomoci, nepřidat k privatizaci a běžným konsolidačním snahám i soukromé bohatství, které může také vést k odvrácení vládní platební neschopnosti," uvádí Bundesbank ve své zprávě.

Tento nápad už podpořil i Carsten Schneider, druhý nejsilnější muž vládních sociálních demokratů (SPD).

Jak uvádějí zahraniční ekonomičtí analytici, jde v podstatě o jednorázové zdanění majetku všech občanů, čímž by stát měl možnost získat balík peněz určený na záchranu před bankrotem.

Podle Bundesbank je největší výzvou zemí, které čelí krizi, aby snížily svůj soukromý i veřejný dluh. Zpráva centrální banky z ledna totiž konstatuje "další výraznější nárůst poměru veřejného dluhu k HDP, přičemž některé země již přesáhly 100 procent nominálního hrubého domácího produktu. To znamená, že veřejné finance zůstávají náchylné na negativní šoky. "

Centrální banka přitom vyzývá nejvíce krizí postižené země, aby "restrukturalizovat svou ekonomickou a fiskální politiku tak, že budou opět schopny – pomocí svých vlastních zdrojů a na trvalém základě – držet krok s požadavky měnové unie".

Zdroj: reuters.com