Nedostatek pitné vody se může stát příčinou dalších ozbrojených konfliktů, tvrdí vědci. Dnes pociťuje nedostatek vody asi 700 milionů lidí ve 43 zemích. Do roku 2025 překročí jejich počet kvůli globálním změnám podnebí a růstu počtu obyvatel na planetě tři miliardy. Podle mínění expertů se stane hlavní hrozbou budoucích konfliktů nerovnoměrné rozdělení vodních zdrojů. Minimální denní spotřeba vody na jednoho člověka činí 20 litrů. Miliarda lidí na Zemi má ale k dispozici pouhých pět litrů vody denně. 


Nejostřejší je nedostatek vody na Blízkém východě, v Číně, Indii, ve Střední Asii a v zemích střední a východní Afriky.

Pro Africký kontinent je přístup k pitné vodě problémem státní bezpečnosti, tvrdí orientalistka Marina Sapronová. A rozhodnutí Etiopie postavit přehradu na Modrém Nilu proto vyvolalo značnou nespokojenost Egypta. Přitom Etiopie buduje na horním toku Nilu obrovskou vodní elektrárnu, která může zabezpečit energií i sousední státy. Egypt se ale obává toho, že po vybudování přehrady přijde o čtvrtinu svých vodních zdrojů:

[quote align="center" color="#999999"]

Pro Egypt spočívá problém v tom, že prakticky 98% obyvatel žije v údolí Nilu. A není to tedy jen prostě otázka zabezpečení potravinami, je to i otázka průmyslové výroby, otázka národní bezpečnosti. Hlavní problém spočívá v tom, že vodu z Nilu využívá kromě Egypta ještě asi tak deset dalších států střední a východní Afriky. Přičemž jde o tak velké státy jako Súdán, Etiopie, Keňa, Rwanda, Uganda a Tanzanie. Ve všech těchto státech dnes žije dohromady přes 300 milionů lidí. Během posledního desetiletí se začaly Súdán a Etiopie rychle rozvíjet ekonomicky – rozšiřuje se tu průmyslová výroba. To všechno vyžaduje větší spotřebu vody z Nilu a větší spotřebu elektrické energie nezbytné pro zvyšování těchto průmyslových kapacit.[/quote]

Ve Střední Asii už trvá několik let spor mezi Uzbekistánem a Tádžikistánem kvůli řece Vachš, přítoku Amudarji. Dušanbe buduje na Vachši Rogunskou vodní elektrárnu. Taškent vystupuje kategoricky proti v obavě, že se sníží průtok Amudarji, což značně poškodí místní zemědělství. Vzájemné protiklady zašly tak daleko, že bez mezinárodního zásahu se nedají prakticky vyřešit.

Podle předpovědi vědců se zásoby pitné vody ve světě sníží o třetinu, možná dokonce o polovinu. A nebudou to jen následky globálních změn podnebí na Zemi, ale i nerozumného a často i barbarského plýtvání s vodou. Jestliže se vztah lidstva k tomuto problému nezmění, pak se ozbrojeným konfliktům kvůli vodě nevyhneme.

Zdroj: czech.ruvr.ru