Předměstí velkých měst Spojených států amerických jsou charakteristická svým monotónním vzhledem ulic a domů. Jednoduchá mřížka měst navzájem kolmých ulic tvoří úhledné městské komunity. A proto na první pohled poklidné čtvrti svazuje množství místních vyhlášek a nařízení ohledně toho, co na svém pozemku můžete a nemůžete mít. Na předměstí Miami na Floridě byl místní pár dokonce donucen vykopat svou biozahradu. Přitom si Hermine Rickettsová a Tom Carroll na své předzahrádce pěstovali čerstvou zeleninu již 17 let, neboť jejich zahradě za domem se nedostávalo světla.


Ovšem nedávno úřad v Miami Shores rozhodl, že takové předzahrádky nesplňují limity. Nově zavedená pravidla nařídila do tří měsíců odstranění předzahrádky a zaplacení pokuty. „Když jsme přišli o právo pěstovat si vlastní jídlo, doopravdy jsme se stali pouhými předměty státu. Poslední dobou slýcháme o stále více lidech, kteří byli přinuceni odstranit své zeleninové předzahrádky z důvodu uspokojení nařízení města nebo pravidel společenských sborů vlastníků. Ta samá nařízení přitom nikdy nezakazují pesticidy, vánoční osvětlení nebo nápadité zahradní umění, pouze využívání půdy k pěstování jídla,“ kroutí manželé hlavou. Mohou být ale rádi, některá americká města za tento „zločin“ hrozí vězením.

S pomocí institutu National Food Freedom se pár rozhodl u soudu rozhodnutí napadnout kvůli jeho protiústavnosti týkající se bodu najímání, vlastnění a ochrany. Vyhlídky na spravedlnost zatím nevypadají příznivě, nicméně ve světle podobného soudního případu zákazu parkování nákladních aut na příjezdových cestách stát Florida nesmyslné nařízení nakonec odvolal.

Územní nařízení podobného typu bývala dosud vymáhána, pouze pokud si někdo stěžoval. V případě Hermine Rickettsové a Toma Carrolla není AC24 známo, zda někoho ze sousedů nevyděsila třeba biodýně či okurka, které v USA běžně nespatříte, nebo začaly autority po zavedení nového nařízení plošně kontrolovat. Ať tak či onak, s čerstvou zeleninou je zřejmě konec a na řadě je umělá.

Překlad: Josef Berka

Zdroj: naturalsociety.com