Bývalý polský prezident Obamu označil za hrozivé zklamání. Antikomunistická ikona a bývalý polský prezident Lech Walesa během interview se CNN řekl, že Amerika není už vůdcem světa a že prezident Obama se ukázal být hrozivým zklamáním. Walesa proslul svou klíčovou rolí při zajištění kolapsu komunistického režimu v Polsku díky svému aktivismu jako disidentský vůdce odborářů a později byl zvolen v roce 1990 prezidentem. Jeho životní příběh je tématem významného filmu nominovaného na Cenu Akademie Walesa: Muž naděje.


Když se ho ptali, jak si Obama vede jako vůdce světa, odpověděl Walesa: „Když byl zvolen, tak s ním ve světě přišla velká naděje, doufali jsme, že Obama obnoví morální vůdcovství Ameriky, to ale selhalo.“

„Amerika už svět v oblasti morálky nevede … ekonomicky slábne, tudíž z hlediska politického a morálního není už Amerika vůdcem světa,“ dodal Walesa.

Tento nositel Nobelovy ceny míru vysvětlil, že Obamovo selhání při obnově americké morální autority vytvořilo ve světě nebezpečnou nerovnováhu, která by mohla vést k ještě větším globálním konfliktům, než jaké jsme kdy zažili.

„Tohle je nebezpečná situace, takže čekáme na prezidenta, který to pochopí,“ řekl.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com