Přátelé toho odpraveného muže říkají, že “nebyl blízkým přítelem” Tamerlana Carnajeva. FBI zakázala floridskému soudnímu lékaři, aby pro veřejnost uvolnil informace z pitvy, která by mohla vrhnout světlo na smrt 27-letého Ibragima Todaševa, známého podezřelého z bombového útoku na Bostonský maratón Tamerlana Carnajeva, který byl ve svém bytě v Orlandu přinejmenším šestkrát střelen agentem FBI během rutinního výslechu letos 20. května. „‘FBI tuto kancelář informovala, že probíhá aktivní vyšetřování tohoto případu, a tudíž tento dokuemen nemá být zveřejněn,‘ sdělil dnes Tony Miranda, koordinátor forenzních záznamů krajů Orange a Osceola v Orlandu, v dopise médiím,“ hlásí Boston Globe.


Podle USA Today prohlášení Mirandy cituje floridská pravidla, která zakazují během trestního vyšetřování uvolnit hlášení z pitvy. Pitva byla skončena 8. července a byla údajně „připravena ke zveřejnění.“

CNN hlásí, že Todašev byl zabit „během dotazování na trojnásobné zabití v roce 2011 ve Waltham Massachusetts stejně jako na své vztahy s usmrceným podezřelým z bombového útoku na Bostonský maratón Tamerlanem Carnajevem.“

Dva lidé s přímou znalostí tohoto případu řekli ABC News, že Todašev byl připraven podepsat doznání k vraždám z roku 2011, ale zjevně se rozhodl místo toho zaútočit na ozbrojené důstojníky.

I přes tvrzení, že tuto „ násilnou konfrontaci zahájil tento člověk,“ musí FBI ještě vydat oficiální vysvětlení týkající se Todaševovy vraždy.

Podle interview s jedním z Todaševových přátel, chtěli možná Todaševa vyslýchat, kvůli konverzaci, kterou přes Skype s Tamerlanem vedl o měsíc dříve. Tento přítel rovněž řekl, že Todašev se setkal se starším z bratrů Carnajevových v Bostonu, když tam bydlel, „nebyl s ním ale blízký kamarád, jen ho náhodou znal.“

Před výslechem řekl Todašev svému příteli Khusn Taramivovi, že cítí, že ho FBI zastřelí. „Uvnitř cítil, že ho zastřelí,“ řekl Taramiv. „Já jsem mu říkal, ‚všechno bude dobré, netrap se tím.‘ On však říkal, ‚mám opravdu blbý pocit.‘“

FBI okamžitě po této střelbě usilovně uvádělo tento příběh na pravou míru. Povídání o tom, jakou Todašev použil zbraň a způsob, jimž ji údajně použil, aby zaútočil na agenty, se několikrát změnil, od nože k ocelové tyči, pak k židli, samurajskému meči a také násadě od koštěte. Nakonec byli činitelé vynucování zákona nuceni přiznat, že Todašev, když byl zabit, nebyl ozbrojený.

Todaševův otec, Abdulbaki Todašev, trval od prvního dne na nevině svého syna, když říkal, že nebyl „šílený“ a nezkoušel by útočit na ozbrojené muže. Po přezkoumání fotek z pitvy těla svého syna, co mu poslal jeden z Todaševových přátel, tvrdil, že jeho syn byl zastřelen „popravčím způsobem“ šestkrát do trupu a jednou zezadu do hlavy.

„Mučili toho chlapa osm hodin. Nebyl u toho žádný advokát, žádný svědek, nikdo. Dokud nebudeme znát výsledky oficiálního vyšetřování, můžeme jenom hádat, co se tam děje,“ řekl CNN Abdulbaki Todašev.

Zvláštní okolnosti obklopující Todaševovu smrt přesvědčily i kazatele liberalismu, hosta MSNBC a badatelku z Rhodes Rachel Maddow, že na tom něco smrdí, ač si dala velkou práci, aby se zdržela zmínek zlým slovem „konspirace“.

Todaševova podezřelá smrt vůbec nepřispěla k uhašení teorií, že Bostonský maratón mohl být zinscenovými manévry, a že on byl zabit jako „souběžná škoda“, neboť mohl vědět o bratrech Carnajevovcích příliš mnoho, včetně informací, které by možná mohly vést k očištění jejich jmen.