V úterý se konzervativní zpravodajství ve Spojených státech rozhodlo, že nejlepší cesta k připomenutí si života Nelsona Mandely a k podání zprávy o pohřebním obřadu na jeho počest bude rozpoutat spornou diskusi o fotografii od AFP, na níž se prezident Barack Obama fotí společně s dánskou premiérkou Helle Thorning-Schmidt. Dle Fox News byl "mezinárodní incident" natolik závažný, že "bylo možné slyšet projevy nesouhlasu na všech kontinentech." Liberální zpravodajství přispělo s fotografií z Instagramu bývalého prezidenta George W. Bushe, pořízenou na stejném obřadu, na níž pózuje on a popová hvězda Bono.


Dvě skutečnosti se však uprostřed nesmyslné hádky přívrženců ztratily. Zaprvé, rozruch nestoudně zastínil samotný pohřební obřad a upřímné projevy Mandelovy rodiny a kolegů. Zadruhé, toto pobouření přehlíží blízkost, v jaké demokratičtí a republikánští politici žijí a pracují.

Fotografie, které pořídil nezávislý fotograf Bílého domu Pete Souza, mluví trochu jinak.

[quote align="center" color="#999999"]

1. Když se podíváte na jednotlivé fotky od AFP či z Instagramu, nebudete mít ponětí, že Obama a Bush cestovali do Jižní Afriky společně v Air Force One.

2. Přehlédnete fakt, že společně i se svými ženami povečeřeli přímo v letadle…

3. … nebo to, že Bush oslňoval Michelle Obamovou a smějící se Hillary Clintonovou fotkami svých nedávných maleb.

4. Neuvidíte Obamu, jemuž se podařilo vplížit se do fotografie s Bonem…

5. … nebo to, že Bushovi a Clintonovi strávili den společně na stadiónu FNB.

6. Skoro to vypadá, jako by fotografové záměrně uhýbali z cesty, jen aby pořizovali pouze fotky, na nichž bude vidět jen jedna politická postava…

7. … zatímco ve skutečnosti politici tráví své dny obklopeni lidmi…

8. … a stejně tak svými politickými soupeři i spojenci.

[/quote]

Možná tedy namísto oddávání se zuřivým my-nebo-oni rozpravám, jež nabízejí média (Pohřební společné fotky! Potřásání rukou! Ted Cruz!), nastává čas vzít na vědomí, že konzervativní a liberální politici tráví více času pohromadě a mají toho více společného, než by se nám chtělo věřit.

Překlad: Jan Petrák

Zdroj: policymic.com