Legendární investor Jim Rogers nejenže si myslí, že politika Federálních rezerv je nekompetentní, ale myslí si, že celá tato instituce by se měla odstranit. Když se ho ptala televizní síť RT, co by dělal, kdyby ho jmenovali předsedou centrální banky, tak Rogers řekl: „Zrušil bych Federální rezervy, a pak bych rezignoval.“ Svět po většinu své historie přežíval docela dobře i bez centrálních bank, uvedl. – Newsmax


Dominantní sociální téma: Nerušte Fed; vylepšete ho.

Analýza volného trhu: K čemu nám je, když uvádíme tato silná prohlášení slavného Jima Rogerse, s nímž už jsme v minulosti měli interview? Rogers je špičkový komoditní trader a bývalý partner jednoho z nejslavnějších finančníků světa: George Sorose.

To, že Rogers řekl, že bychom měli opustit Fed, je opravdu velká novina. Rogers není sice přesně mainstreamem Wall Streetu, ale je to seriózní člověk, uvnitř širší finanční komunity velice mocný muž. Velký mainstream s ním má pravidelná interview, ale i alternativní média.

Zmínil se tedy Rogers k tomuto tématu jen náhodně? Bylo to prohlášení jen v okamžité reakci? Nejsme si vědomi, že by kdy pronesl podobné prohlášení takovým procítěným způsobem.

Možná je to další důkaz toho, v co věříme, že jedno z největších a nejproslulejších dominantních sociálních témat elity se už samotné začíná zadírat. Zde je z toho více:

[quote align="center" color="#999999"]

„Amerika měla ve své historii tři centrální banky. Ty první dvě už zmizely,“ řekl Rogers. „Tahle zmizne také, protože neustále pokračují … s navyšováním kapitálové nepřiměřenosti v rozvaze. Pokračují v chybě za chybou. Pokračují v tisku peněz.“

A výsledek? „Tohle bude sebe-destruktivní, dokud politici neřeknou, tahle věc byla chybou, zbavme se jí,“ řekl Rogers. „Je ale daleko pravděpodobnější, že to bude sebe-destruktivní.“ Když přijde na akcie, které se obchodují někde kolem rekordních výšin, „tak se určitě jednoho dne dočkáme krachu – celého toho umělého moře likvidity,“ řekl.

Ale ač by ta korekce mohla přijít už brzy, Rogers nevidí žádný bezprostředně hrozící propad. „Se všemi těmi penězi, co se po celém světě tisknou a utrácí, by to ještě nějakou dobu mohlo vydržet,“ řekl.[/quote]

V tom s Rogersem souhlasíme. Ale ten býčí tahoun z nadekretovaných peněz – což je opravdu nezvyklá opora pro trh podílových papírů v rámci většího zlatého býčího tahouna, pokud si můžeme tipnout – by mohl fungovat déle, dokonce o hodně déle. Mohlo by se to tak dít, jak už jsme poukazovali, během značných turbulencí. Ale pokud bude Fed nadále do bank a do trhů cpát peníze, tak těžko uvěříme, že by se průměry mohly prudce a trvale propadnou, nebo přinejmenším to hned tak nebude.

Na druhou stranu, nic nevydrží věčně, ať je to cokoliv. Jelikož Fed tiskne peníze, hodnota těch peněz eroduje. Tudíž, i když trhy neustále rostou, skutečná hodnota těch papírů klesá. Takže jde jen o takové pouhé „přearanžování výlohy“ – ale s dobrou publicitou pro ty, kdo nechápou centrální bankovnictví a jsou schopni věřit tomu, co jim povídá mainstream.

Rogersovi je jasné, stejně jako nám, že vrcholní bankéři zřejmě organizují ohromné nafouknutí podílových papírů, které vynese trhu o pěkný kus nahoru, než spadne tvrdě dolů. V takové situaci si myslíme, že určitě existuje možnost, že centrální bankovnictví – nebo přinejmenším Fed a možná i petrodolar sám – by mohlo utrpět zničující diskreditací.

Rogers tuhle možnost asi vidí a – jako znalý obchodník – se možná rozhodl omezit své ztráty, zrovna tak jak Wall Street sám. Je-li tomu tak, tak možná brzy uvidíme mnoho dalších vrcholných finančníků, jak tuhle dosud „neprůstřelnou“ instituci zneucťují.

Samozřejmě, že v tomto okamžiku to ještě nevypadá na zřetelný trend. Článek uzavírá s následujícím komentářem od bývalého předsedy Fedu Alana Greenspana:

[quote align="center" color="#999999"]

Bývalý předseda Federálních rezerv Alan Greenspan nesdílí Rogersův názor, že akcie jsou bublina. Prémie z podílových papírů „míra návratnosti investic do běžných akcií, kterou průměrný investor požaduje, je pořád kus pod normálem,“ řekl Fox Business Network.

„Existuje spousta věcí, které se mohou zvrtnout,“ řekl Greenspan. „Říci ale, že trh je bublina, a to ve stavu, kdy je dost možné, že by to mohlo přinést vážné problémy, je myslím přehnané.“[/quote]

Greenspan nemá z poslední doby nijak skvělou historii, co se týče ohlašování tržních vzestupů a pádů. Byl v podstatě do zhroucení trhu v roce 2008 úplně zaslepený a pak se vytasil s knihou vysvětlující, že s takovými bublinami ani s deflací na konci se nedalo nic dělat.

Teď na rozdíl od četných pozorovatelů, kteří se vyznají, si myslí, že trh má k bublině daleko. Rogers to zjevně vidí jinak a také se rozhodl zdvihnout prst, aby jím ukázal, kdo za to může – tj. na americkou centrální banku.

My jsme poprvé uvedli, že centrální bankovnictví v USA by se mohlo dostat do značných těžkostí, když měl Fed potíže obhájit se v květnu 2009 proti grilování v Kongresu. Z toho vzešlo video, které jasně ukazovalo, jak generální inspektorka Fedu Elizabeth Coleman nemá ani ponětí, co její instituce provedla s doslova biliony dolarů ve výnosech i v nákladech, a to jak v rozvahových, tak v podrozvahových účtech.

A od té doby to jde jen s kopce. Ben Bernanke byl možná vousatý učenec šířící milou atmosféru, byl ale dost nepřesvědčivý jako Fedovský „pán vesmíru.“ Během času začal působit spíše jako roztržitý profesor, když nedávno řekl, že ve skutečnosti nemá ani ponětí, jak to funguje s cenami zlata, nebo proč se dolar tak hrozně předbíhá před zlatem.

A teď je tam Janet Yellen, která podobně jako Bernanke nevypadá, že této instituci dodá něco na způsob „váhy“, která by jí mohla umožnit efektivněji odolávat dalším útokům, které se bezpochyby blíží.

Když jsme před lety prosazovali myšlenku, že Fed by se mohl stát zranitelným – že celý ten mem centrálního bankovnictví by mohl zkrachovat a sesypat se – tak to bezpochyby mohlo vypadat poněkud zvláštně vzhledem k reputaci a roli Fedu. Ale vzhledem k tomu, co se událo během posledních pěti let a co teprve jak Fed, tak ekonomiku čeká, tak svůj názor znovu vynášíme: Třeba je fakt možné, že Fed ztratí natolik na věrohodnosti – a bude cílem takového hněvu veřejnosti – že prostě nebude moci pokračovat ve svém současném vtělení.

Závěr: Je Rogersovo prohlášení znamením doby?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  thedailybell.com