Účastníci protivládních protestních akcí v Thajsku zamířili ke komplexu vládních budov za hranicemi hlavního města Bangkoku. Hodlají obklíčit 14 ministerstev a zastavit jejich práci. Masové protesty proti vládě premiérky Jinglak Šinavatrové začaly ještě před víkendem a vyvolal je návrh kontroverzní legislativy, která by umožnila bratru Šinavatrovéi a bývalému premiérovi Thaksinovi návrat do země. V roce 2006 ho v rámci puče svrhla armáda a od té doby žije v exilu. Thajský soud ho už dříve odsoudil za korupci a zneužívání pravomocí.


Účastníci demonstrace v Bangkoku,  vtrhli včera do budovy ministerstva financí. Obsadili rovněž sousední budovu rozpočtového byra. V obou případech nenarazili na vážnější odpor ze strany policie.

Předák protestního hnutí Suthep Thaugsuban vyzval demonstranty, aby odpojili v budovách elektřinu a vodu a obsadili místnosti, neničili však státní majetek. Podle jeho slov to ukáže sílu opozice. Thaugsuban vyzval rovněž demonstranty k dobytí jiných vládních budov.


Foto: Reuters

Foto: AFP

 

Thajská vláda rozšířila zvláštní bezpečnostní režim na celé území města Bangkoku, dvou sousedních provincií a mezinárodního letiště, oznámil národní rozhlas.  V průběhu posledního měsíce platil zvláštní režim, který umožňuje policii prohlídky dopravních prostředků a osobní prohlídky občanů, jen na území historické části Bangkoku v místech, kde se nacházejí hlavní státní úřady.

Soud v Bangkoku vydal zatykač na vůdce protivládních protestů, bývalého poslance a náměstka předsedy thajské Demokratické strany Suthepa Thaugsubana, sdělil mluvčí městské policejní správy v Bangkoku. Thaugsuban je obviněn z toho, že vydal demonstrantům rozkaz o protizákonném dobytí vládních úřadů, a rovněž z narušení platného v Bangkoku zvláštního bezpečnostního režimu.